Hlavní obsah

Klausovi na narozeniny zapršelo, katedrálou zazněly zvony

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus slaví v neděli 70. narozeniny. Odpoledne za deště přijel ke katedrále svatého Víta, kde jej přivítali mimo jiné i turisté. O něco později byl rozhoupán v katedrále zvon. Oficiální narozeninová setkání Klaus ve čtvrtek odložil kvůli stávce odborářů. Jedinou akci u této příležitosti tak bylo představení knihy "Václavu Klausovi".

Článek

Večer se na Hradě konal jazzový koncert, který je hudební gratulací Klausovi, a zúčastnily se ho stovky hostů.

Na nedělní slavnosti Klaus s úsměvem poznamenal, že je výhoda, že jeho narozeniny připadly na neděli, kdy se obvykle nestávkuje. Postěžoval si také na svůj obraz v médiích a poděkoval těm, kteří ho podporují. Má prý pocit, že ten, o kom čte, je úplně někdo jiný.

Koncert zahájil klavírista Emil Viklický standardou s názvem Caravan od Duke Ellingtona. Flétnista Jiří Stivín pokračoval improvizací s názvem Gratulace na motivy známé písně Včera neděle byla.

Rozezněly se zvony

Klaus, který jazzový cyklus na Hradě pravidelně zahajuje, je příznivcem tohoto žánru. Dva známí čeští jazzmani Viklický a Stivín spolu obvykle nevystupují, na pódiu se sešli právě kvůli narozeninovému koncertu pro Klause. Prezident si tak může připomenout svá mladá léta, kdy na jazz chodil do pražské Violy či Reduty.

Na počest prezidentových narozenin se odpoledne rozezněly všechny zvony Chrámu svatého Víta na Pražském hradě. "Pozvání od zvoníků vylézt nahoru na věž svatovítské katedrály a poslouchat ty zvony z metru, to je naprosto úžasná věc. Stálo to za to," řekl televizi Nova a Prima Klaus.

Klaus si u příležitosti svých kulatých narozenin vyměnil vlídná slova i se svým předchůdcem a dlouholetým ideovým oponentem Václavem Havlem. V reakci na Havlovo blahopřání mu Klaus popřál, aby se mu zlepšilo zdraví, a nabídl mu, že ho navštíví. [celá zpráva]

Klaus dostal "oslavný sborník"

Prezident oslavy svých narozenin zahájil už v pátek při představení knihy "Václavu Klausovi", kterou pro něj připravili jeho spolupracovníci. V "oslavném sborníku" se ke Klausovi a jeho názorům vyjadřuje řada domácích i zahraničních osobností.

Na prezentaci knihy do hradní Míčovny, kterou Klaus označil za "malou přednarozeninovou oslavu" přišel mimo jiné předseda vlády Petr Nečas, expremiér Miloš Zeman, někdejší ředitel televize Nova Vladimír Železný či někdejší politik ODS Miroslav Macek. [celá zpráva]

Klaus svůj narozeninový program zakončí v pondělí autogramiádou knihy.

Kromě "intelektuálního daru", kterým podle prezidentské kanceláře měla být tato kniha, dostal prezident k sedmdesátce i řadu dalších. Například poslanec ODS a Klausův někdejší spolupracovník Boris Štaštný dal Klausovi speciální model lyží Head. Lyží byl vyroben jediný kus pro Klause v designu s heslem "Ride with president" (Jeďte s prezidentem). Podle informací z Hradu jde o inteligentní lyže s mikropočítačem.

Z veřejného života nezmizí

Klaus od počátku devadesátých let prakticky bez přestávky zastával vrcholné politické funkce včetně úřadu premiéra. Dvakrát byl těsně zvolen do prezidentského úřadu, nyní ho v roli hlavy státu čekají poslední dva roky. Ve veřejném životě ale chce zůstat i po konci svého prezidentského mandátu v roce 2013.

V rozhovoru pro Nedělní Blesk v neděli Klaus uvedl, že nehodlá zmizet z veřejného života a chce dál bojovat s "ohlupovači" kolem globálního oteplování. Doufá prý, že jej budou veřejné záležitosti zajímat ještě v 99 letech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám