Hlavní obsah

Lidé protestovali v královedvorské zoo proti otevření safari pro auta

Právo, René Chvalina
Dvůr Králové

Přibližně dvě desítky lidí v neděli protestovalo před Zoologickou zahradou ve Dvoře Králové nad Labem proti otevření areálu safari pro auta návštěvníků. Provoz aut v safari podle nich ohrožuje zdraví zvířat a vstupné do zoo je nehorázně předražené. Safari je pro auta otevřeno od 1. června. Od té doby platí i nový ceník.

Foto: René Chvalina, Právo

Demonstranti nechtějí, aby se mezi zvěří motala auta

Článek

Hodinová demonstrace pod dohledem městské policie proběhla bez incidentů. Lidé na závěr akce podepisovali protestní petici adresovanou vedení Královehradeckého kraje, kterému zoo patří. Představitelé zoo demonstrantům v jejich projevech nijak nebránili. Odmítli se však na výzvu protestujících k celé situaci vyjádřit.

„V žádném případě nechceme bojkotovat zoologickou zahradu, ale zcela nesouhlasíme s nehorázným předražením vstupného. Ostatní zoo v republice mají ceny zhruba na polovině,“ řekl Právu Roman Komeda z občanského sdružení Safari archa 2007.

Kraj už zasahoval

Za projížďku autem po safari a za návštěvu klasické pěší části zoo zaplatí dospělý 290 korun a dítě 190 korun. Kdo se spokojí jen s prohlídkou klasické zoo, zaplatí jako dospělý 170 korun a za dítě 100 korun. Ceny 170 a 100 měla zoo do konce května, ale zahrnovaly vedle klasické zoo také pěší prohlídku části safari a projížďku safaribusem v části s volně žijícími zvířaty.

Foto: René Chvalina, Právo

Lidé podepisovali protestní petici adresovanou vedení Královehradeckého kraje

Původně zoo chtěla zavést jen ceny 290 a 190 korun pro celou zoo. Po výhradě rady hradeckého kraje ale zavedla i samostatné vstupné do klasické části.

„Vyzýváme vedení Královehradeckého kraje, aby neprodleně odvolalo představenstvo této zoo a její výkonný management a nahradilo je skutečnými odborníky a profesionály, kteří budou schopni tuto zoo kompetentně vést,“ uvedl na protestním shromáždění Josef Matyáš, autor petice proti vjezdu aut do safari.

Poloprázdné parkoviště

Safari bude pro auta otevřená do 2. října. Po skončení letní sezóny hodlá zoo provoz safari s auty vyhodnotit a rozhodnout o jeho pokračování v další letní sezóně. „Přestože ještě není sezóna v plném proudu, je tristní pohled na toto parkoviště, kde v letech minulých už v tuto dobu parkovalo třikrát více návštěvníku této zoo,“ dodal Komada, který si po akci demonstrativně zakoupil s ostatními protestujícími vstupenky do zoo pouze pro pěší část, a šli ji navštívit.

Foto: René Chvalina, Právo

Účastníci demonstrace nesouhlasí s vjezdem návštěvníků do areálu safari

Na sociálních sítích mimo 1500 signatářů petice už vyjádřilo podporu protestním akcím téměř jedenáct tisíc lidí. Někteří nespokojení návštěvníci zoo dokonce již požadovali vrácení vstupného.

Reklama

Výběr článků

Načítám