Hlavní obsah

Vlček nemusí bývalému asistentovi platit 2,5 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zdeněk Klapka neuspěl ve svém sporu s bývalým předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD). Obvodní soud pro Prahu 3 v pátek nepravomocně rozhodl, že Vlček svému někdejšímu asistentovi nemusí platit 2,5 miliónu korun. Klapka je požadoval s tím, že je expředsedovi Sněmovny v roce 2005 půjčil na kampaň. Aféra přispěla k Vlčkovu odchodu z politického života.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloslav Vlček

Článek

Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat k pražskému městskému soudu. Klapka však po skončení jednání novinářům řekl, že odvolání s největší pravděpodobností nepodá.

Klapka podle svých slov půjčil Vlčkovi peníze v říjnu 2005 na volební kampaň. Údajně s ním podepsal dohodu, že mu politik do konce roku 2006 vrátí dva milióny korun, 500 tisíc mu zůstane jako dar v případě, že Klapka bude jeho asistentem. Pokud prostějovského právníka za asistenta nepřijme či s ním později pracovní poměr ukončí, měl zaplatit celou částku do deseti dnů. Klapka originál smlouvy o půjčce nemá, prý existoval jen jeden, který si ponechal Vlček. Peníze předal politikovi ve své kanceláři v hotovosti, uvedl.

Vlček tvrdí, že smlouva mezi ním a jeho bývalým asistentem nikdy neexistovala, peníze od něj také nepřebral. Situaci, podle které by existoval pouze jeden originál dohody o půjčce, považuje za absurdní. Od Klapky si prý půjčil peníze pouze jednou. Šlo o 1,1 miliónu pro přítele, které pak právníkovi vrátil.

Jednal jsem nelogicky, ale byl jsem nemocen, brání se právník

Podle soudkyně Zuzany Fastnerové se Klapkovi u soudu nepodařilo prokázat, že s Vlčkem uzavřel smlouvu o půjčce, ani že mu předal nějaké peníze. Soud nedokázal podle ní ani zjistit, zda podpis na kopii, kterou Klapka založil mezi důkazy, je opravdu Vlčkův. Znalci uvedli, že je možné na kopii podpis přenést.

Fastnerová neuvěřila ani důvodům, pro něž údajně Klapka nemá originál dokumentu. "Sepsali jsme smlouvu a já chtěl zajít na úřad ověřit podpisy," uvedl u soudu Klapka. Vlček to však podle něj odmítl. Prostějovský právník proto odešel na radnici sám a nechal pouze udělat ověřenou kopii dokumentu.

Někdejší Vlčkův asistent přiznal, že nejednal logicky. Byl však prý vážně nemocný a lékaři mu nedávali mnoho nadějí na přežití. "Člověk nemusí být právníkem, aby věděl, že k vymožení dluhu je potřeba si nechat originál smlouvy," prohlásila však soudkyně.

Politicky zničen

Ohledně předání peněz vypovídaly u soudu Klapkova sekretářka a bývalá brigádnice. Uvedly, že byly u předání peněz. Podle sekretářky je její šéf nechal u ní několik dní v úschově. Šlo podle ní o pět balíčků pětitisícových bankovek. Tehdejší brigádnice prohlásila, že přinesla Vlčkovi na peníze obálky. Podle Fastnerové však byly výpovědi velmi nepřesvědčivé a rozporuplné.

Vlček rezignoval na funkci předsedy Poslanecké sněmovny loni na jaře právě kvůli medializovaným kauzám spojeným s dotacemi a půjčkami. Jeho bývalému poradci Petru Vrtalovi totiž poslanci schválili 25 miliónů korun na neziskové sportovní centrum, peníze ale skončily v luxusním hotelu. Vlček prý poslance osobně přesvědčoval, aby dotaci schválili. Klapkovi také splatil půjčku přes milión korun v hotovosti, což odporuje zákonu. Vlček se vzdal i poslaneckého mandátu a ve zjitřené atmosféře krátce před volbami přišel i o místo na kandidátce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám