Hlavní obsah

Plzeň vzdala boj o přejmenování Berounky

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Berounka bude i nadále Berounkou. Plzeň po pěti letech vzdala marný boj o to, aby se řece vrátil historický název Mže. Snahy západočeské metropole totiž torpédovala i ministerstva vnitra a zemědělství.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Vodáci mohou být klidu – oblíbená Berounka zůstane Berounkou.

Článek

„Přejmenování není možné. Ukončíme to,“ prohlásil na posledním jednání městského zastupitelstva náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS). Zastupitelé za Pravou volbu pro Plzeň, kteří kdysi pokus o přejmenování řeky iniciovali, netajili své zklamání. „Rezignujeme a kapitulujeme před byrokratickou mašinérií v tomto státě,“ prohlásil Karel Syka ze zmíněné strany.

Zatímco v roce 2006 byli zastupitelé napříč politickým spektrem pro vymazání Berounky a ještě si za svůj nápad zatleskali, někteří „nováčci“ v současném sboru se celému nápadu vysmáli.

„Poprvé vidím, že je byrokracie k něčemu dobrá,“ poznamenala Jaroslava Maříková (Občané.cz). „Zaplaťpánbu, že to končí, a ty desítky lidí, kteří se tím zabývali, budou moci dělat něco užitečného,“ dodala Maříková. Vladimír Duchek (Pravá volba pro Plzeň) připustil, že možná šlo o donkichotský boj. „Jde ale o symboly, tradice. A mnohokrát v historii jsme byli svědky toho, že tradice jsou důležitější než cokoliv jiného,“ řekl Právu Duchek.

Co vzala voda

Podle současných map Berounka začíná v Plzni soutokem Mže s Radbuzou. Kdysi se ale celá řeka až do soutoku s Vltavou jmenovala Mže, název Berounka se začal objevovat až koncem sedmnáctého století, a to napřed jen na dolním toku. Ještě v padesátých letech minulého století se jedna obec u nynější Berounky jmenovala Planá nade Mží. Plzeň napřed chtěla, aby se Berounka jmenovala Mže v katastru města, pak svůj požadavek rozšířila až na hranice kraje.

Mít vaše starosti...

Pro přejmenování se v kraji vyslovilo šest vesnic a městeček podél řeky, sedmnáct bylo proti. Třeba někdejší starosta obce Zruč-Senec Václav Rozum (ODS) přidal k zamítavému stanovisku doušku: „Takové starosti bychom chtěli na obci mít.“ A tehdejší starosta Nadryb Rudolf Novotný (SNK) svůj souhlas zase vyjádřil těmito slovy: „Pokud někdo má dost finančních prostředků na další přejmenování řeky a s tím spojenou administrativu, ať klidně pokračuje v nesmyslném a historicky osvědčeném přejmenovávání.“

Reklama

Výběr článků

Načítám