Hlavní obsah

Vondra to schytal od opozice za ProMoPro: Jste nadutý, máte hroší kůži

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Mnoho emocí a urážek znělo ve čtvrtek dopoledne Sněmovnou - ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra se tu zpovídal ze své úlohy při financování českého předsednictví v roce 2009, především pak z kauzy kolem předražené zakázky pro firmu ProMoPro. Mimořádnou schůzi Sněmovny si vyžádali soc. dem., kteří již několikrát vyzvali premiéra Petra Nečase, aby se Vondry zbavil.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexander Vondra (ODS) ve Sněmovně

Článek

Všichni diskutéři z opozice vyzývali Vondru k odchodu z funkce, nazývali ho skvrnou na vládě, člověkem s hroší kůží, označovali ho za nadutého, neschopného pokory a sebereflexe, jeho vysvětlení přenesené Sněmovně je podle nich nehorázné a arogantní.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka předložil poslancům usnesení, ve kterém vyzývá premiéra, aby prezidentovi navrhnul odvolání Vondry z funkce. Protože v sále chybějí poslanci TOP 09 a VV, kteří sice mají vůči působení Vondry během českého předsednictví výhrady, ale nechtějí jít otevřeně proti svému koaličnímu partnerovi ODS tím, že by se aktivně zúčastnili ministrova grilování, dá se předpokládat, že usnesení opozice prosadí.

Hlasovat se o něm má ještě dnes. Usnesení Sněmovny je pro vládu a premiéra nezávazné, je pouze na něm, jak s ním naloží. Vondra již před časem dal premiérovi svou funkci k dispozici, Nečas ale dal opakovaně najevo, že se svého stranického místopředsedy zbavit nehodlá.

Vondra ve svém vystoupení poděkoval poslancům za příležitost k vysvětlení „nešťastné“ kauzy, která podle něho vrhá stín na české předsednictví, které on považuje za úspěšné. Zopakoval své přesvědčení, že policejní šetření ukáže, že šlo o standardní zakázku.

Chyba se najde prý na všem

„S odstupem času se dá na každém velkém projektu nalézt něco, co se dalo udělat lépe,“ poznamenal a dodal, že sice chápe, že pro opozici je toto příležitost pro blýsknutí se kritikou, Sněmovna by se ale měla věnovat důležitějším diskusím, jako jsou reformy.

Podle Vondry náklady na celé předsednictví byly vyšší, než se plánovalo, ale bylo to proto, že se pořádalo mnohem více akcí. Například počet akcí pořádaných jen Úřadem vlády se zdvojnásobil a tak vynaložené peníze nepovažuje za přemrštěné.

Jako příklad uvedl setkání ministrů zahraničí v březnu 2009 na zámku Hluboká, tedy setkání, které se mělo konat původně na zámku Štiřín, ale nakonec bylo doma u ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09). Příprava prý trvala několik měsíců, zámek se musel složitě temperovat, musela být instalována vedlejší elektrická síť. Postavilo se stanové novinářské městečko. To vše představovalo třicet kilometrů kabelů, osmnáct nových rozvaděčů, technika byla navážena 20 nákladními automobily, stovka techniků se podílela na instalaci.

Poté se muselo všechno uvést do původního stavu s ohledem na začátek turistické sezóny.

„Po bitvě je každý generál, a nedostatky lze nalézt vždycky,“ uzavřel Vondra.

Podle něho v souvislosti s firmou ProMoPro nebyly žádné signály o předražení zakázky a nikdo ani předražení neprokázal. Firma zakázku získala, protože již měla smlouvu s pražským Kongresovým centrem, kde se mělo konat nejvíce akcí. Připomněl, že Fischerova vláda finanční uzávěrku celého předsednictví schválila.

Zaorálek: Lidi nás vynesou

Vondrova slova o tom, že na každé akci se dá najít chyba, nadzvedla místopředsedu Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

„Poblahopřál“ Vondrovi k jeho výkonu během předsednictví a ironicky poznamenal, že by Vondra měl být doporučován na podobné akce i nadále. Vondrovo okřiknutí poslanců, že by se měli věnovat něčemu důležitějšímu, považuje Zaorálek za nehoráznost.

„Sněmovna má odpovědnost za to, jak se zachází s veřejnými prostředky. Proto se tím Sněmovna musí zabývat, nejde o záležitost pouze policie. „Jestli nejsme schopni a ochotni se zabývat tím, kam zmizely milióny a kdo za to nese odpovědnost, pokud nepřijmeme jasné stanovisko, pak bychom byli směšní,“ prohlásil Zaorálek, podle kterého politiky lidi vynesou, jestli před touto kauzou zavřou oči.

Zaorálek mj. vyčíslil, že na jednu dvoudenní pohotovost si firma fakturovala 2 028 300 korun. Odmítl, že by tato záležitost snesla Vondrův komentář: „Chybička se vloudila“. Místopředseda Sněmovny to považuje za arogantní vyjádření ve chvíli, kdy lidé na ulicích protestují proti tomu, jaká jim vláda chystá úsporná opatření.

„Vy tady rozfrcáte stamilióny a nám doporučíte, abychom se věnovali něčemu důležitějšímu,“ rozčiloval se Zaorálek.

Sálem létaly i urážky

Následovala velice emotivní diskuse, kde se navzájem poslanci opozice a koalice napadali a obviňovali. Někteří soc. dem. totiž zpochybňovali Vondrovu nemoc, kvůli které musela být mimořádná schůze k tomuto tématu odložena o měsíc, za což si vysloužili pokárání „kladiva na opozici“ nového šéfa klubu ODS Zbyňka Stanjury.

Když se do kritiky Vondry pustili soc. dem. Petr Hulinský a Miroslav Svoboda, reagoval na to Jan Bauer (ODS) slovy: „Pokud jsem poslouchal poslední dva řečníky, tak jste opravdu lepší personální kalibry na kázání o morálce a o čerpání veřejných prostředků skutečně vybrat nemohli!“ obrátil se směrem k ČSSD. Hulínskému, který proslul miliónovými odměnami v městských firmách a Svobodovi, který čelí v souvislosti se svou diplomovou prací obvinění z plagiátorství, vzkázal prostřednictvím předsedající: „Někdy je opravdu mlčeti zlato.“

Richard Dolejš (ČSSD) připomněl, že i koaliční politik ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) veřejně označil kauzu ProMoPro „nestandardní zlodějnou“.

„Á propos, když to řekl Miroslav Kalousek, tak já osobně si myslím, že ví, co mluví, co říká a já ho osobně považuji v oblasti zlodějen za nezpochybnitelnou autoritu a odborníka. Takže toto beru vážně,“ prohlásil Dolejš, který vyslovil obavu, že „bude tendence celou kauzu zamést pod koberec, že zde bude vyvíjen tlak jak na ministra vnitra, tak na Policii České republiky, aby se tato kauza nedotáhla do konce“. Podle něho Vondra nese odpovědnost a mohl se dopustit i trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku a to jak úmyslně tak i z nedbalosti. Jinak by nebylo možné, aby z původně rozpočtovaných 70 miliónů zakázka nabobtnala na 522 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám