Hlavní obsah

Stávka v dopravě vyklidila Prahu, kolaps nenastal

Aktualizováno

Čtvrteční stávka dopravních odborů z větší části zastavila veřejnou dopravu v Praze, či Brně. Lidé se se situací vypořádali po svém a do zaměstnání vyrazili vozem, na kole či pěšky. Větší dopravní komplikace nenastaly. V Praze se konala demonstrace, při níž se odboráři vydali centrem města k úřadu vlády. Město však bylo značně vylidněné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

O stávku odborářů se zajímají i zahraniční médiaVideo: Reuters

 
Článek

Zcela zastaven byl provoz na železnici. V Praze vyjela zhruba pouze třetina povrchové dopravy, metro bylo zastaveno úplně. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) konstatoval, že krize nenastala, domnívá se ale, že provoz podzemní dráhy již ve čtvrtek nebude obnoven a metro znovu vyjede až v pátek ráno. [celá zpráva]

V centru metropole se dopoledne sešlo několik stovek odborářů, kteří se vydali na pochod městem. Po zastávce na Palackého náměstí, kam byla svolána protestní demonstrace, se vydali k ministerstvu financí a úřadu vlády. Cestu průvodu doprovázely menší rozbroje mezi odboráři a jejich odpůrci.  [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí uprostřed stávkujících.

Když demonstranti dorazili před budovu ministerstva financí, přišel mezi ně i ministr Miroslav Kalousek, na něhož se snesla sprška vulgarit a rajčat. Na místě došlo i k potyčkám, takže musela zasahovat policie. Rozlícení odboráři tvrdili, že je Kalousek provokoval, což však mluvčí ministerstva důrazně odmítl s tím, že si je pouze přišel vyslechnout. Následně demonstranti vyrazili k budově Úřadu vlády, kde akce skončila.

Foto: Jan Třeštík , ČTK

Množství lidí vyrazilo do práce na kole. Snímek je z nábřeží v centru Prahy.

Praha i další velká města, v nichž probíhá stávka veřejné dopravy, se proměnila v metropole cyklistů.  [celá zpráva]

Bez problémů v dopravě jsou také regiony. Provoz připomíná spíše víkend. Například na jihu Čech lidé nevyužili ani přistavené autobusy, které měly nahradit stojící vlaky. Málo vytíženou náhradní dopravu hlásí také z Vysočiny. Jen někde se dostali do potíží cestující, kteří v noci spoléhali na vlakové spojení. Chod firem, škol a institucí ve všech regionech stávka nijak zásadně neovlivnila.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pochod odborářů

Větší dopravní komplikace nenastaly. V Praze doprava kolabovala pouze v okolí míst, kde se pohyboval průvod odborářů.

Po poledni byl v centru města klid a zahraniční turisté korzující centrem podle všeho vůbec netušili, jaká akce se opodál odehrává. Otevřeny vesměs byly i obchody či banky. Uzavřeno zůstalo pouze několik poboček. U některých došlo ke změně otevírací doby.

Stávka skončí úderem půlnoci.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlak Eurocity Jesenius skončil jízdu na slovenských hranicích Video: Milan Vojtek, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám