Hlavní obsah

Petr Podrazák, hřímal směrem k Nečasovi odborářský boss Zavadil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odboráři v Praze ve čtvrtek po osmé hodině ráno vyrazili za pískotu, troubení a houkání sirény Legerovou ulicí na pochod Prahou. Cestou na Palackého náměstí, kde uspořádali mítink za účasti odborářských předáků, zablokovali několik tramvají.

Stávkující se zastavili na Palackého náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Na mítinku před budovou ministerstva zdravotnictví vystoupil s ostrým projevem proti vládě předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Prohlásil, že stávku nevyvolaly odbory, nýbrž „arogance vlády, její neochota jednat a její podvraťácká činnost“. Poté přirovnal premiéra Petra Nečase (ODS) k chameleónovi.

„Má mnoho tváří, na veřejnosti vystupuje jako Petr Dobrotivý, že mu jde o reformy ve prospěch lidí, aby se měli dobře, ale tomu věří už jen on sám,“ řekl Zavadil. Druhou tváří podle něj je „Petr Podrazák“, přičemž odkázal opět na způsob, jakým bylo odborům doručeno rozhodnutí soudu o zrušení pondělní stávky. Připomněl, že byl pozván v pátek kolem půlnoci na úřad vlády, kde na něj čekala justiční stráž a předala mu rozhodnutí. „To je podraz, jaký tato republika ještě nezažila,“ hřímal Zavadil.

„Říkali, že o ničem neví a za nic nemohou, ale kdo řídí úřad vlády, když neví, že tam mají justiční stráž?“ ptal se Zavadil.

Odklad hlasování o reformě zdravotnictví je prý na nic

Zavadil také vyjádřil nespokojenost s příslibem vlády, že o zdravotnické reformě, která je ve třetím čtení ve Sněmovně, nebudou poslanci hlasovat, dokud ji s odbory ještě jednou neprojednají, což ještě ve středu odbory oceňovaly.

„Každý ví, že ve třetím čtení není možné podávat pozměňovací návrhy, jestli to neví, tak je blbec,“ prohlásil Zavadil s tím, že celá reforma v současné podobě vede pouze k tomu, že lidé budou „platit jako mourovatí“.

Odboráři se vydali na pochod PrahouVideo: Novinky

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek si vzal na mušku ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kvůli tomu, že dal plánovanou pondělní stávku k soudu, který ji předběžným opatřením zrušil. „Na verdikt soudů bychom museli čekat léta. Kdybychom se všichni jmenovali Kalousek, tak nám rozhodne soud na počkání,“ prohlásil Dufek.

Odboráři blokovali tramvaje

Odboráři zahájili svůj pochod ráno v Legerově ulici, odkud se vydali Ječnou dolů na Palackého náměstí. Odtud se po mítinku s proslovy vydali k budově ministerstva financí v Letenské ulici na Malé Straně.

Na pořádek dohlíží policisté, lidé z antikonfliktního týmu a pořadatelé z řad odborů.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Zablokovaná tramvaj na křižovatce na náměstí I. P. Pavlova

Čelem k průvodu dorazila od Karlova náměstí tramvaj číslo 22. Zastavila těsně před křižovatkou s magistrálou. Cestující museli vystupovat na ulici.

Průvod se zastavil na chvíli na kolejích v Ječné ulici a zablokoval plnou tramvaj číslo 10. Lidé opět museli vystoupit na ulici. Zatímco cestující MHD měli smůlu a i těch málo tramvají, které vyrazily, kvůli průvodu odborářů na klíčové trati v Ječné ulici nejezdilo, automobilový provoz nebyl narušen.

Průvod odborářů došel poté po kolejích na Palackého náměstí, kde se konal mítink. Na něj zamířila také skupinka komunistů, například místopředseda strany Stanislav Grospič. Přišli i lidé z Komunistického svazu mládeže a Svazu mladých komunistů Československa. Dorazil také předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Čtvrteční pochod odborářů Prahou

Odboráře rozčilili jejich odpůrci

"Pojďte s námi stávkovat k panu prezidentovi," vyzývali odboráři cestující. "Jděte do pr...," odvětil jim jeden z nich.

Na Palackého náměstí pak vyvolali rozruch čtyři lidé, kteří třímali transparenty s hesly namířenými proti odborům. Rozčilené odboráře museli uklidňovat příslušníci antikonfliktního týmu.

Foto: MMS/Jiří Ovčáček, Právo

Odboráři se vydali na pochod Prahou z Legerovy ulice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám