Hlavní obsah

Moderní léky dostávají Češi někdy až o tři roky později

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští pacienti se ve střední Evropě dostávají k moderním lékům jako poslední. A to až o tři roky později než jejich sousedé v Rakousku, Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku. Vyplývá to z červnové studie společnosti IMS, která se věnuje analýzám jednotlivých trhů s léky na mezinárodní úrovni pro Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Důvodem je podle asociace „příliš komplikovaný a nepředvídatelný administrativní proces správního řízení, který by měl být ukončen do šesti měsíců, ale v ČR běžně trvá až 24 měsíců a někdy ještě déle.“

Navíc u moderních léků je třeba v ČR podle asociace nutné vedle stanovení ceny léku čekat také na stanovení úhrady od zdravotních pojišťoven. V jiných zemích se stanovuje pouze cena léku. I to vede k prodloužení doby. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce daný stav zjednodušit tím, že správní řízení bude kratší.

Petráš: Před ČR i Slovensko

IMS se zaměřila na nově příchozích léků na pěti evropských trzích: Rakousko, Polsko, Maďarsko, Slovensko a Česko za období od ledna 2008 do března 2011.

Analýza se týkala 125 konkrétních přípravků, které byly v daném období uvedeny v ČR. Datum jejich vstupu na český trh byl pak porovnáván s aktuálním termínem jejich vstupu na trhy našich sousedů.

„Nepřekvapilo nás, že Česko zaujímá mezi zeměmi středoevropského regionu, které jsou s námi srovnatelné, poslední místo,“ říká Radim Petráš, výkonný ředitel AIFP, a dodává: „Průměrně se k českým pacientům dostávají léky o tři roky později než v sousedním Rakousku, o rok a čtvrt později než na Slovensku.“

Pro porovnání byla připravena obdobná analýza i s 30 nejdůležitějšími léky, které byly v tomto období uvedeny na trh (porovnáváno i podle největších trhů, jakými jsou Německo, Francie, Velká Británie, Itálie a Španělsko).

Pořadí v tomto žebříčku vypadá stejně jako v průměru všech molekul, jen odstup Česka od dalších států se ještě zvětšil. V rámci všech 125 léků se určitý lék uvedl na český trh jako první alespoň v 10 případech, zatímco bereme-li v úvahu 30 klíčových nových léků Evropy, Česko nebylo mezi prvními z okolních států ani jednou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám