Hlavní obsah

Vláda dala zelenou přímé volbě prezidenta

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Vláda na svém středečním jednání souhlasila se zavedením přímé volby prezidenta. Shodla se na variantě dvoukolového systému, jaký funguje při volbě do Senátu. Informovala o tom mluvčí VV Radka Hrstková.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pro změnu Ústavy vládní koalice potřebuje opoziční hlasy. O parametrech přímé volby prezidenta jednaly koaliční ODS, TOP 09 a VV i se sociálními demokraty, přičemž některé otázky zůstaly nezodpovězeny.

Například ČSSD navrhují z úsporných důvodů spojit volbu prezidenta se senátními volbami a kvůli tomu prodloužit volební období prezidenta na šest let. Proti tomu se ale staví ODS, podle které si volba prezidenta zaslouží vlastní termín.

Dále zůstává otevřeno, do jaké míry bude nést prezident odpovědnost za své politické kroky nebo v trestněprávní rovině.

Podle Hrstkové se ale demokratické strany shodly na tom, že přímo zvoleného prezidenta bude moci parlament odvolat, jak je tomu v USA, a to například za hrubé porušení Ústavy.

„Uvědomujeme si, že přímo zvolený prezident získává velmi silný mandát, který je třeba účinně kontrolovat, proto jsme se rozhodli zpřesnit zásadní důvody k jeho odvolání“, citovala Hrstková z vyjádření předsedy VV Radka Johna.

Mocnější nebo slabší prezident?

Předmětem dalších jednání bude mimo jiné také rozsah pravomocí hlavy státu. Některé proudy chtějí pravomoci prezidenta zvoleného právoplatnými voliči rozšířit, jiné zase zkrátit. Podle některých by měl například přijít o právo jmenovat členy rady České národní banky nebo vedení Nejvyššího správního či Ústavního soudu.

Politologové si ale přímou volbu prezidenta nepřejí. Podle nich chybí v ČR pro takový institut tradice a celá rozsáhlá změna Ústavy nese s sebou více rizik než případných kladných dopadů. V českém politickém systému by vzniklo mnohem více konfliktů než dosud, argumentují kromě jiného znalci.

Proběhne-li vše podle deklarovaných plánů koalice, již příští prezident by mohl být v roce 2013 volen přímo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám