Hlavní obsah

Krajský soud rozhodl, že volby v Karlově Studánce jsou neplatné

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlova Studánka
Aktualizováno

Komunální volby v Karlově Studánce na Bruntálsku se budou opakovat. Rozhodl o tom ve středu ostravský krajský soud. Důvodem opakování je to, že krátce před volbami se přihlásilo k trvalému pobytu podezřele mnoho lidí. Přihlašování měl prý zorganizovat bývalý agent Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák, který právě kandidoval za Sdružení Prosperita.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zifčák sám však toto tvrzení popírá a tvrdí, že rozhodnutí soudu nic neřeší a je nesmyslné. „Je to nesmyslné rozhodnutí. Ti lidé v Karlově Studánce žijí a znovu půjdou k volbám, takže jak asi nové volby mohou dopadnout? Předpokládáme, že buď stejně, nebo v náš prospěch. Takže vlastně rozhodnutí soudu vítáme. Na nové volby se připravíme a vyhrajeme to,“ řekl Právu po vyhlášení rozsudku Zifčák a dodal, že on sám však ještě středeční rozhodnutí ostravského krajského soudu nečetl.

Opětovné přezkoumání loňských komunálních voleb v Karlově Studánce nařídil ostravskému krajskému soudu Ústavní soud. Problém vidí soud v tom, že do jediného nově zkolaudovaného bytu v Zifčákově hotelu Džbán se těsně před volbami přihlásilo 34 lidí. Obec přitom má pouhých 214 voličů.

Zifčák však tvrdí, že lidé se nepřihlašovali k trvalému pobytu krátce před volbami, ale už půl roku před nimi. „Obec jim ale nedovolila se přihlásit. Proč, to vážně netuším,“ dodal Zifčák.

Starostka je zklamaná

Starostku Karlovy Studánky Radku Chudovou rozhodnutí soudu velmi zklamalo. „Hlasování nově přihlášených obyvatel sice nebylo etické, avšak výsledek voleb to podle nás zásadně neovlivnilo a nové volby jen zkomplikují obci život. Jenže soud rozhodl tak, jak rozhodl. Bojíme se, že při opakovaných volbách zažijeme znovu totéž. Bohužel nemáme možnost právní obrany, protože to současný český právní řád nenabízí. Doufejme, že před novými volbami pan Zifčák nepřihlásí účelově další občany,“ podotkla Chudová.

Hlasování v lázeňském městečku v Jeseníkách napadla žalobou strana Pro rozvoj Karlovy Studánky, která však u Krajského soudu v Ostravě neměla úspěch. Proto si strana stěžovala u Ústavního soudu. Volby přitom v této obci vyhrálo se čtyřmi křesly Sdružení nezávislých kandidátů - Spokojení občané I. Sdružení Prosperita se Zifčákem skončilo na druhém místě se dvěma mandáty. Pouze po jednom křeslu obdržela strana Pro rozvoj Karlovy Studánky, Sbor dobrovolných hasičů a ČSSD.

Ludvík Zifčák měl v listopadu 1989 sehrát roli údajně mrtvého studenta Martina Šmída.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám