Hlavní obsah

Klaus kvůli stávce zrušil oslavu sedmdesátin, nechce hosty vystavovat riziku

Právo, jov, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Václav Klaus zrušil kvůli stávce čtvrteční oslavu 70. narozenin. Hlava státu měla v plánu se setkat na Hradě s představiteli veřejného života a diplomaty. Odboráři, kteří se chystají ve čtvrtek v průvodu dorazit na Hrad, Klausova rozhodnutí litují. Chtěli mu přivést "několik tisíc gratulantů".

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Prezident republiky se při probíhající návštěvě Plzeňského kraje rozhodl, že nebude vystavovat riziku hosty narozeninových setkání s vedoucími rezidentních diplomatických misí a českého veřejného života, která byla naplánována na čtvrtek 16. června, a tato setkání zrušil,“ informoval ve středu Právo mluvčí Hradu Radim Ochvat.

„Já jsem nechtěl vystavovat ústavní činitele, které jsem pozval na čtvrteční odpoledne, nějakým nepříjemnostem. Prostě nevidím důvod, aby se ti, kteří by v dobré vůli přišli na moje pozvání, stali terčem nějakých zbytečných ataků nezodpovědných odborářů," uvedl prezident, který oslavy přesouvat nehodlá.

„Já myslím, že ne. Škoda, že se to stalo, mne to netěší. Já jsem chtěl oficiálně pozvat i všechny velvyslance, kteří jsou akreditováni v České republice. Připišme to k té stávce,“ uzavřel prezident.

Hosté zrušení oslav chápou

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) potvrdil, že byla čtvrteční oslava Klausových narozenin, na kterou se chystal přijít, zrušena. Hrad to Štěchovi oznámil ve středu dopoledne. „Ano, obdržel jsem ji dopoledne,“ řekl Štěch na dotaz Práva, zda obdržel informaci o zrušení čtvrtečního slavnostního setkání.

Premiér Petr Nečas (ODS) zrušení oslavy kvůli stávce chápe. „Rozhodnutí pana prezidenta respektuji a chápu. Myslel především na mimopražské účastníky, kteří by měli velké problémy s průjezdností Prahy, a také nechtěl vystavit účastníky oslavy možné konfrontaci s demonstranty,“ sdělil Nečas Právu. Předseda vlády byl také mezi pozvanými, ale z oslavy se právě kvůli stávce omluvil.

Místopředseda horní komory Zdeněk Škromach (ČSSD) považuje prezidentův krok za logický. „Myslím, že to je celkem přirozené, protože všichni jsme předělávali zítřejší program,“ uvedl Škromach.

Šéf Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša si do Klause kvůli zrušení oslavy rýpnul. „Je to škoda, my bychom mu tam přivedli možná několik tisíc gratulantů,“ poznamenal Pejša.

Čtěte také:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám