Hlavní obsah

První české slůně uhynulo kvůli nízké imunitě po předčasném porodu

• Aktualizováno
Právo, Denisa Telaříková

Ostravská zoologická zahrada už ví, proč uhynulo první slůně narozené v České republice. Pitva prokázala, že příčinou jeho úhynu po téměř dvouměsíčním boji o život byla celková sepse a následné selhání oběhového systému.

Článek

„Samečkův imunitní systém nebyl dostatečně vyvinutý, protože se narodil předčasně, ale také proto, že neměl dostatečné protilátky z mléka své matky,“ informovala v úterý mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková a dodala, že když se sloní sameček 11. března narodil, měl velmi malou porodní váhu i výšku.

„Po porodu tak nebyl schopný přijmout od matky dostatek mleziva a ani po celou dobu svého krátkého života nepřijímal potravu v optimální podobě a množství. Proto také došlo k silnému oslabení jeho imunity, neměl totiž dostatek protilátek. Nepomohlo ani to, že byl ošetřovateli dokrmován speciálně vyvinutou náhražkou sloního mléka a veterinář mu aplikoval preparáty na podporu imunity. Slůně proto bylo velmi náchylné k infekcím,“ vysvětlovala mluvčí.

Zoo za úhyn nemůže, zdůraznila mluvčí

Zoologická zahrada se proto znovu důrazně ohradila proti názorům, že pokud by bylo slůně oddělené od matky, přežilo by.

„Není tomu tak, nic by se nevyřešilo. Kromě toho mu matka prvorodička svou nezkušeností způsobila také zranění, která však na první pohled nebyla vůbec viditelná. Nebyla ale příčinou úhynu slůněte. Při pitvě se například zjistilo, že měl sameček frakturu jařmového oblouku, ta mu ale nezpůsobovala problémy s příjmem tekuté náhražky a v budoucnu by se pravděpodobně zranění samo zhojilo,“ zdůraznila Kalousková.

Sloní sameček vzdal svůj téměř dvouměsíční boj o život 6. května v brzkých ranních hodinách. Jeho matka, čtrnáctiletá slonice Vishesh, která nikdy předtím nezažila porod mláděte, ještě následně několik dnů poté nemohla pochopit, kam zmizelo její slůně. Postupně se totiž učila o sloního kluka starat. Podle zoo má však i tato událost pro mladou slonici, která ve svém životě může rodit ještě mnohokrát, velký význam v nasbírání zkušeností.

Neměla zkušenosti

„Dříve se Vishesh neměla kde a jak naučit být dobrou sloní mámou. A to se projevilo zejména v prvních dnech po porodu. Za těch několik týdnů života mláděte se však její chování zcela zásadně změnilo – z chvílemi agresivní, zmatené, vylekané a úplně nezkušené samice se postupně stávala pečlivá a starostlivá máma,“ upřesnila mluvčí.

Druhé ostravské slůně, které letos 12. dubna přivedla na svět již zkušená sloní máma Johti, si vede dobře a postupně poznává svět. Lidé navíc mohou hlasovat na webových stránkách zoo o tom, jak se sloní samička bude jmenovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám