Hlavní obsah

Neslavte s Klausem narozeniny, vyzývá Sobotka kolegy z ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

ČSSD přitvrzuje vůči prezidentu Václavu Klausovi, který se ostře vyslovil na adresu stávkujících. Lídr oranžových Bohuslav Sobotka se omluví ze čtvrteční oslavy prezidentových 70. narozenin a totéž doporučí ostatním politikům ČSSD, kteří obdrželi pozvánku na setkání na Pražském hradě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou

Článek

„Nepokládám za vhodné, abychom se zúčastnili recepce na Pražském hradě,“ řekl v úterý Sobotka Právu s odkazem na čtvrteční stávku a tvrdé vyjádření Klause vůči odborářům. Předseda ČSSD se z oslavy, na níž se prezident setká s osobnostmi českého veřejného života, rozhodl omluvit.

Totéž doporučí ostatním politikům své strany. „Určitě o této věci budu mluvit s našimi dalšími představiteli,“ uvedl Sobotka. Lídr oranžových přitom tvrdí, že nejde o zákaz účasti na oslavě Klausova 70. jubilea, ale o doporučení. „Je to věc osobního rozhodnutí,“ prohlásil.

Poslankyně vyzvala hejtmany k bojkotu oslavy

Téma účasti na oslavě prezidentových narozenin otevřela podle zjištění Práva na úterním jednání poslaneckého klubu soc. dem. poslankyně Hana Orgoníková. Požadavek, aby se neúčastnili slavnostního setkání s Klausem, směřovala k hejtmanům z řad ČSSD.

„Domnívám se, že se pan prezident nezachoval vůči stávkujícím správně. Jako hlava státu by se neměl takto vyjadřovat. V okamžiku, kdy má narozeniny, si myslím, že zrovna v den, kdy je stávka, by neměl hodovat a myslím si, že naši hejtmani by mu měli poslat gratulační lístek,“ vysvětlila Orgoníková svůj nápad na dotaz Práva.

Poslankyně dodala, že šéf ČSSD Sobotka na jednání klubu slíbil, že na téma účasti na oslavě Klausových narozenin pohovoří s prvním místopředsedou ČSSD a předsedou Asociace krajů ČR Michalem Haškem. „Pan předseda říkal, že o tom bude hovořit s panem místopředsedou Haškem,“ prohlásila Orgoníková.

Hašek se přitom oslavy nezúčastní, nikoliv však na doporučení Sobotky a Orgoníkové. Do čtvrtka je totiž na oficiální návštěvě Petrohradu. Udělování rad, na jaké společenské akce mají hejtmani z řad ČSSD chodit, ale odmítl. „Hejtmani jsou dospělí lidé, mají vlastní rozum i politický cit a považuji za nedůstojné jim udílet rady, jakých společenských akcí se mají, či nemají účastnit,“ sdělil Hašek Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám