Hlavní obsah

S odbory se mělo jednat citlivěji, kritizuje vládu šéfka klubu VV

Do přízně odborů se znovu pokusily vemluvit Věci veřejné. Alespoň předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake ve vysílání rádia Impuls mimo jiné prohlásila, že vyjednávání s odbory bylo možná moc krátké. Navázala tak na sólové jednání Víta Bárty s představiteli odborů, kdy jim před časem sliboval, že nepřipustí, aby se reformy staly mejdanem bankovních domů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake

Článek

„Trochu tuto zkušenost mám a trvá to mnoho hodin, než skutečně začneme jeden druhému naslouchat a začneme se dobírat k nějakému společnému cíli. Obávám se, že možná tomu vyjednávání s odbory nebylo věnováno dostatek času, aby skutečně – neříkám nutně kompromis, ale aby bylo dostatečně vysvětleno, proč vláda prosazuje reformy v té podobě, v jaké je prosazuje,“ prohlásila Peake.

Jak na Impulsu také Peake řekla, kabinet zřejmě odbory popíchl. Před sobotním jednáním kabinetu dostali odboráři předběžné rozhodnutí soudu, že stávka není v souladu se zákonem. To pak celou situaci zradikalizovalo.

„Ta náhlost, s jakou to bylo oznámeno nejen koaličním partnerům, ale i odborářům….ono když svoláte mimořádné zasedání vlády k jednání s odbory, odbory jsou tam přizváni a první, co dostanou do ruky, je obálka s modrým pruhem, to není moc dobrý způsob vyjednávání,“ uvedla Peake.

Peake to označila za přilévání oleje do ohně. "Na druhou stranu vláda je povinna udělat všechno pro to, aby zabránila hospodářským škodám, takže do té míry ten krok legitimní je, ale myslím, že by se dal udělat citlivěji,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám