Hlavní obsah

Únik informací v kauze Pandur se prověřuje na můj podnět, říká Rampula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie začala prověřovat únik informací v kauze Pandur na základě trestního oznámení, které podal 6. června pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. ČTK řekl, že se média mohla dostat k výpovědi utajovaného svědka od žalobců z vrchního či nejvyššího státního zastupitelství. Oba úřady tvrdí, že podle jejich interního šetření od nich informace neunikla.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula

Článek

Redaktoři Mladé fronty Dnes a Práva 11. května zveřejnili výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, utajeného svědka v kauze údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných vozů Pandur pro českou armádu, v němž může jít o vysoké úplatky. Szücs uvedl, že si přítel expremiéra Mirka Topolánka (ODS) Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek ve výši půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.

Rampula se podle svých slov poté obrátil na policii s tím, že poskytnutím informací z trestního nebo dozorového spisu médiím mohl být spáchán trestný čin. "Trestní oznámení znělo na neznámého pachatele, ovšem z řad státních zástupců, kteří mohli přijít do styku s tímto protokolem," uvedl vrchní státní zástupce.

Jména neuvedl

Podle něj šlo o dva žalobce z vrchního a jednoho z nejvyššího státního zastupitelství. Konkrétní jména uvést nechtěl. Podle týdeníku Respekt se do Rakouska vyslechnout Szücse vydali koncem letošního března se vyšetřovatel František Zahálka, doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou.

Česko-rakouský policejní tým začal vyšetřovat nákup obrněných transportérů Pandur v polovině července loňského roku. Úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření ze spáchání trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouvu na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám