Hlavní obsah

Vládní poslanec vyzval ministra Chalupu k odpovědnosti za Key Investments

– Praha
Právo, trj

Ačkoli je Daniel Korte (TOP 09) vládním poslancem, myslí si, že by ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) měl nést odpovědnost za kauzu Key Investments (KI) v Praze 6. Vyústilo v to sobotní mimořádné jednání zastupitelů Prahy 6.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ministr Tomáš Chalupa na zastupitelstvu Prahy 6

Článek

Korte řekl, že Praha 6 patrně přijde o stamilióny korun, které KI svěřila. Chalupa, který byl dvě volební období starostou Prahy 6, vystoupil a řekl, že se radnice, která KI svěřovala volné peníze od roku 2003, mohla stát obětí podvodu. Postěžoval si na roli České národní banky (ČNB) v kauze.

ČNB podle ministra mohla použít vedle pokut, které udělovala, vůči KI další nástroje. V březnu 2010 naopak ČNB jako regulátor kapitálového trhu podle Chalupy rozšířila KI spektrum činností, které do té doby firma dělala neoprávněně.

„Že by neměla dostatek informací? Že by společnost KI neposkytovala národní bance informace o svých činnostech včetně uskutečněných obchodů i těch na úkor Prahy 6? Nebo si to národní banka nechala líbit?“ ptal se Chalupa. ČNB uložila KI celkem čtyři pokuty ve výši 50, 75, 200 tisíc a 2,5 miliónu korun, podle Chalupy si banka sankci vykládala jako nápravné opatření.

Ministr připustil, že si je vědom chyb a nese odpovědnost za politická rozhodnutí třeba o privatizaci bytů. „Zároveň však nejsem připraven nést odpovědnost v případě, že se prokáže, že jsme se stali obětí podvodu i díky nedokonalé činnosti regulátora,“ uvedl Chalupa s tím, že se to patrně stalo všem klientům KI u nás.

Rozpustit odpovědnost

Po něm si však vzal slovo Korte. „Slyšeli jsme slova, slova krásná, ale slova, která se pokoušela osobní odpovědnost rozpustit v kolektivní odpovědnosti, odvrátit pozornost od svého nekonání na nekonání jiných,“ zhodnotil Chalupův projev Korte.

„Hovořil jste o schopnosti vyvodit politickou odpovědnost. Pane exstarosto, učiňte tak, prosím,“ dodal Korte s tím, že Praha 6 patrně přijde až o 300 miliónů korun. Místo nich může dostat bezcenné dluhopisy Via Chem Group či E-Side Property, které neměly požadovaný rating.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Starostka Marie Kousalíková (ODS) tvrdila, že Praze 6 ještě žádná škoda nevznikla, protože dluhopisy ještě nejsou splatné. Zastupitel Ivan Mašek (TOP 09) poukázal na fakt, že KI už měla Praze 6 vyplatit 252 miliónů korun a radniční správcovské společnosti Sneo další 52 miliónů korun. Peníze nedorazily.

ČNB prý selhala

Podle Petra Hrdiny (SZ) k chybám došlo už v roce 2003 při výběrovém řízení. KI v něm uspěla, i když nepředložila požadovaný dlouhodobý rating mezinárodní agentury, ale jen krátkodobý. Stejně v tendru uspěla. Podle opozice v Praze 6 se pak o peníze u KI nikdo nestaral. „Radnice si v průběhu let svou investici nekontrolovala. Spokojila se s tabulkou, která říkala, že výnos roste,“ přiblížil Hrdina.

Do ČNB se opřelo i usnesení, které navrhla koalice ODS a ČSSD. Praha 6 má zahájit „všechny potřebné právní kroky včetně žalob“ proti ČNB, kvůli jejímu nedostatečnému postupu, a proti KI.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám