Hlavní obsah

Štěch: Soudní opatření je třeba respektovat

Aktualizováno

Předběžné opatření, kterým soud zakázal odborům pondělní protest, popudilo i opozici, která má pro protesty odborářů pochopení. Šéf Senátu a někdejší odborový předák Milan Štěch (ČSSD) tvrdí, že rozhodnutí soudu se musí respektovat, byť je chybné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

"Považuji za velmi hrubou chybu, že člen vlády se ve věci stávky obrátil na soud," uvedl. Rozhodnutí soudu je podle něj chybné a neadekvátní, u občanů to podle něj sníží již tak nízkou důvěru v soudy. "Předpokládám, že odbory budou předběžné opatření respektovat," dodal ale s tím, že odpovědí by mohla být ještě razantnější akce.

"ČSSD odmítá snahu vlády diskreditovat a zastrašovat odbory. Je zcela nepřijatelné, aby vláda vyhrožovala omezováním práva na stávku," doplnil šéf strany Bohuslav Sobotka.

Sobotka uvedl, že předběžné opatření je v rozporu s judikaturou Nejvyššího i Ústavního soudu.

Hašek: Jde o totalitní praktiky

V podobném duchu se vyjádřil i místopředseda Michal Hašek: „Důrazně protestuji proti nedůstojnému, neserióznímu a pokoutnímu zacházení vlády s odboráři. V demokratické zemi není přípustné, aby premiér a ministr financí lákali jako pavouci odboráře do svých sítí."

"Souhlasím s tím, že se Nečasova vláda uchýlila k totalitním praktikám. Každému, komu záleží na osudu demokracie v naší zemi, nesmí být taková situace lhostejná. Nebo se také můžeme dočkat toho, že nám Nečasova vláda nakonec zakáže i myslet a říkat svůj názor,“ uvedl Hašek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil  předběžné rozhodnutí soudu za "procesně nesprávné a politicky jednoznačně účelové".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám