Hlavní obsah

Škola v Novém Jičíně ztichla, i když byla plná dětí

Právo, Pavel Karban
Nový Jičín

„Je nám to moc a moc líto, co se stalo paní učitelce a Petrovi. Odpočívejte v pokoji. Budete stále v našich srdcích.“ I takový vzkaz napsali žáci ZŠ Jubilejní své učitelce a spolužáku, která ve čtvrtek při marné záchraně žáka sedmé třídy na školním výletě v Olomouci utonula.

Foto: Pavel Karban, Právo

Žáci a učitelé zapalují před školou svíčky

Článek

Desítky zapálených svíček, smuteční kytice a obrázky se vzkazy typu: Děkujeme, paní učitelko, či Je nám to moc líto. To vše leží od pátečního rána pod vyvěšeným černým praporem, na schodech, před novojičínskou školou na Jubilejní ulici.

„Byla moc hodná, často dokázala říct nějakou vtipnou hlášku,“ prozradili okolostojící na adresu pětačtyřicetileté učitelky výtvarné výchovy, která ve čtvrtek zemřela, když chtěla zachránit svého žáka. Oči mnohých teenagerů byly slzavé nebo červené. Vzpomínali i na chlapce, který byl talentovaným hokejovým brankářem. „Byl strašně hodný.“

Byla rázná, ale oblíbená

Atmosféra na bodu mrazu panovala po celý pátek nejen před školou, ale také uvnitř budovy. Tam, kde je jindy slyšet křik a smích, bylo jen ticho, žáci způsobně chodili po chodbách, nikdo se nehonil. „Je to strašné. Když zemře učitel, je to hrozné, ale když vám umře žák, je to mnohem horší,“ svěřil se Ladislav Pospěch, ředitel školy, kterého dvojnásobná tragédie tvrdě zasáhla. Kolegyni s více než 20letou praxí hodnotil jako puntičkářku, která byla rázná, ale oblíbená.

Foto: Pavel Karban, Právo

Žáci a učitelé zapalují před školou svíčky

V hlavě se mu stále honí myšlenky, kde se stala chyba. Výlet, nazvaný pořádající firmou Nebe a voda – rafty a lanové centrum, měl být podle něj bezproblémový. „Sjet vodu a pak hned do lanového centra,“ popsal. Spolu s 18 žáky sedmé třídy, z nich byla většina chlapců hokejové třídy, se výletu zúčastnila učitelka a zaměstnankyně školy. Vodu sjížděly čtyři rafty, o bezpečnost se měli starat dva instruktoři. [celá zpráva]

„Poprvé skočil do vytyčeného místa, podruhé ale skočil mimo, a už tam zůstal. Ten instruktor tam prý skončil hned, ale instruktorka byla jen na kraji, asi věděla, že to nedá. Paní učitelka to možná věděla taky, ale riskovala, aby zachránila žáka,“ poukázal Pospěch s tím, že její čin považuje za hrdinský, který by každý neudělal.

Pro Nový Jičín, respektive jeho školy, jsou adrenalinové zážitky zřejmě prokletím. Počátkem června 2009 totiž zahynul při jiné atrakci, zorbingu v Košařiskách u Třince, učitel jiné školy, ZŠ Tyršova, a žák 9. třídy se těžce zranil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám