Hlavní obsah

Stávku už nelze odvrátit, tvrdí odbory, Kalousek věří, že šance je

Aktualizováno

Kabinet Petra Nečase se v sobotu ve dvě hodiny odpoledne sejde s odborovými předáky a bude s nimi řešit reformy a stávku v dopravě ohlášenou na pondělí. Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že je stále ještě čas pokusit se protest odvrátit, odbory namítají, že příprava je už tak daleko, že to není možné.

Článek

"Je ještě prostor zkusit všechno pro to, aby stávka popřípadě nemusela být. I víkend je možné použít k tomu, abychom hledali východisko. Myslím, že vláda není oprávněna nekonat, musí se pokusit udělat všechno proto, aby došlo k co nejmenším škodám,“ řekl Kalousek Radiožurnálu.

Odboráři ale odmítají, že by protest neproběhl, protože jeho přípravy jsou v plném proudu. "V žádném případě se nedá jednat o jakýchkoli ústupcích na připravované pondělní akce. Tyto akce jsou v běhu a mají nějaký časový sled a harmonogram,“ řekl stanici předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Na odpolední jednání nemá připravený žádný plán, protože neví, s čím na něj přijde premiér Nečas.

Nečas odmítl, že by vláda ustoupila nátlaku, o podobě některých parametrů reformy je ale ochoten jednat.

Pozvání na jednání vlády dostali předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil, předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Nevyjede MHD

Dopravní odbory vyhlásily stávku na pondělí od 3.00 do 16:00. Nevyjedou vlaky, MHD v některých městech, ani autobusy. V Praze by se například mělo zastavit metro. [celá zpráva]

Odboráři protestem chtějí upozornit na vládní reformy, především tu důchodovou. Považují za nemožné, aby lidé ještě v 70 letech řídili dopravní prostředky. Právě na tolik let by se měl prodlužovat věk odchodu do důchodu.

Vláda se brání tím, že reforma je zatím v připomínkovém řízení a odbory se k ní ještě ani nevyjádřily.

Někteří odboráři v pátek uvažovali, že by v hlavním městě zablokovali důležité komunikace. Na podobnou formu protestu měli přijet například horníci z Ostravska nebo severozápadních Čech. Právníci tento způsob ale označili za pochybný, nemá se stávkou nic společného. Lidé by takovou blokádu museli nahlásit úřadům, podobně jako demonstraci.

Není jasné, kolik zaměstnanců se ke stávce připojí a jak bude situace vypadat. Pokud odboráři na jednání s vládou nedohodnou nějaké změny, zcela jistě nevyjede MHD v Brně, Zlíně, nebo Opavě. Stát budou všechny vlaky. V Praze se dopravní podnik snaží zajistit provoz alespoň některých linek a doufá, že se částečně podaří zachovat provoz metra.

Reklama

Související témata:

Související články

Škody za stávku v dopravě půjdou do miliard

Pokud by se dopravním odborům podařilo v pondělí zastavit veškerou dopravu v zemi, znamenalo by to pro českou ekonomiku škody v řádu miliard korun. V samotné...

Výběr článků

Načítám