Hlavní obsah

Příměstské linky v Praze pojedou, vlaky v metropoli nahradí 100 autobusů

Novinky, jas, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pondělní plánovaná stávka spojená s blokádou dopravních tahů zasáhne do života většiny lidí v České republice. Pokud odboráři naplní své hrozby, budou zcela paralyzována zejména největší města v čele s Prahou, kde je většina lidí odkázána na MHD.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Příměstská doprava v Praze pojede

Článek

Zatímco zaměstnanci pražského dopravního podniku budou stávkovat a jejich spoje včetně metra v pondělí nevyjedou, společnost ROPID, která organizuje příměstské linky v Praze a okolí, slibuje, že všechny spoje smluvních dopravců budou v provozu. Příměstské linky tvoří autobusy s čísly 300 respektive 400 a výše.

Mluvčí společnosti Filip Drápal Novinkám řekl, že ROPID počítá s nasazením sta autobusů, které budou na hlavních tazích suplovat příměstské vlakové linky. "Zároveň bude 30 autobusů nasazeno na linky pražské MHD," dodal mluvčí s tím, že je otázkou, jaká bude v hlavním městě panovat dopravní situace. Neví tedy, kam se autobusy dostanou, ani na jakých trasách by případně mohly jezdit.

Jezdit naopak budou přívozy, přičemž ten mezi Podolím a Lihovarem bude jezdit v kratších intervalech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Student Agency zákazníky převeze

Na pondělní celostátní stávku se připravuje také soukromý dopravce Student Agency (SA), který hodlá odpovědět na zvýšenou poptávku. Firma ujišťuje zákazníky, že se bude snažit dodržet jízdní řád ovšem s ohledem na dopravní situaci.

Pro cestující směřující do Prahy pak chce Student Agency zajistit zdarma náhradní kyvadlovou dopravu, která bude převážet mezi stanovišti SA zákazníky firmy na ose Zličín, Florenc a Černý Most.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Žlutý autobus Student Agency

Cestující z Hradce Králové a Liberce, kteří přijedou na Černý Most, budou dopraveni do centra na Florenc, to samé platí i pro cestující z Plzně, kteří přijedou linkou SA na Zličín.

Mezi stanovišti a konečnou na Florenci chce SA zřídit několik improvizovaných zastávek. „V první řadě je to určeno pro naše zákazníky, pokud ale bude volné místo, může se svézt kdokoli. S prázdným sedadlem neodjedeme,“ sdělil Novinkám šéf společnosti Radim Jančura.

Také společnost Eurolines, která provozuje tuzemské i mezinárodní linky avizuje, že se pokusí vypravovat své spoje včas, žádá však zákazníky o shovívavost s ohledem na dopravní situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám