Hlavní obsah

Berou si občany jako živý štít, ale vláda nátlaku odborů nepodlehne, řekl Nečas

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Premiér Petr Nečas (ODS) neupírá odborům právo na stávku, nezamlouvá se mu však, že protest zasáhne do chodu státu a života ostatních občanů. Podle něj si odbory z lidí dělají rukojmí a živé štíty v rámci úsilí o dosažení vlastních zájmů, což považuje ministerský předseda za nepřijatelné. Od reforem vláda neustoupí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Je to závažné omezení občanských práv a svobod. Respektuji právo hájit své zájmy i formou stávky, ale nemohu respektovat, když si někdo bere ostatní občany za rukojmí nebo živý štít,“ sdělil Nečas nedlouho po ohlášení stávky, která má v pondělí zablokovat dopravu po celém území.

Předseda vlády pak ujistil, že jeho vláda nátlaku odborářů nepodlehne s tím, že odstoupení od reforem nepřipadá v úvahu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že vláda je ochotna s odbory jednat o jednotlivých parametrech reforem, ale zásadně je měnit nechce. Odbory podle Nečase přichází na jednání jen s absolutní negací vládních návrhů.

„Zdá se, že odbory by nechtěly vůbec žádné reformy. Pro dlouhodobou konkurenceschopnost jsou reformy nutné více než rok a jinde v Evropě dochází k mnohem drastičtějším opatřením,“ poznamenal Nečas.

Ekonomické dopady stávky zatím nechtěl Nečas komentovat, jelikož je vzhledem k nedostatku informací nelze odhadnout.

Odbory rezignovaly na sociální dialog, míní Kalousek

Podobně si na přístup odborů ke společnému jednání postěžoval i Kalousek. „Odbory předem rezignovaly na sociální dialog a dávají přednost nátlakovým akcím,“ řekl správce státní kasy. Odmítl přitom, že by vláda nepočítala s jejich výhradami k jednotlivým reformním krokům.

Jako příklad uvedl ústupek v případě druhého důchodového pilíře, který obvykle zavádí povinné důchodové pojištění u soukromých fondů. Vláda nakonec schválila požadavek odborů, aby byl druhý pilíř dobrovolný.

V dalším případě se odbory ani neozvaly se svými stanovisky. „Zákon je nyní v připomínkovém řízení, ale jaké jsou jejich výhrady, ještě nevím. Ale už vím, že od pondělka budou od 3:00 rána občané rukojmím výkřiku‚ my jsme o tom ještě nejednali, ale už dopředu víme, že tomu budeme bránit‘,“ dodal ministr.

A v ironickém tónu pokračoval i nadále, když parafrázoval odborářské požadavky: „My nechceme, aby se dělaly jakékoli změny, a pokud, tak to nesmí být na úkor sociálních dávek, na úkor vládních výdajů, na úkor rovných podmínek, my trváme na privilegiích, která jsme si vymohli.“

Podle Kalouska vláda hodlá i v budoucnu s odbory vyjednávat, přesvědčit je o nutnosti změn hodlá předkládáním analýz a „bilancí důsledků toho, když se neudělá nic“.

Anketa

Souhlasíte s premiérem Nečasem, že si stávkující odboráři berou občany jako rukojmí?
Ano
33,9 %
Ne
66,1 %
Celkem hlasovalo 6354 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám