Hlavní obsah

Kolaps v dopravě se blíží, odbory dolaďují podobu stávky

Aktualizováno

Odbory v pátek dopoledne řeknou své poslední slovo k plánované blokádě dopravy. Odboroví předáci upřesní rozsah protireformní stávky, podle všeho by se měl v pondělí provoz na železnici zcela zastavit, ochromena bude veřejná doprava v Praze a zřejmě se vzbouří také brněnští dopravci. K blokádě by se mohli přidat zemědělci, horníci a pracovníci pošty.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V pondělí se lidé spoje do práce nedočkají. (Ilustrační foto)

Článek

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek potvrdil v pátek dopoledne Novinkám, že jeho organizace už je o stávce rozhodnuta. „Mohu říci ano, v pondělí do toho jdeme,“ řekl Dufek s tím, že do protestů se z jejich strany zapojí zemědělci a železničáři. Pravděpodobnost, že se v pondělí zcela zastaví vlaky, odhadl na 99,9 procenta.

Odboroví předáci zdůvodňují konání stávky svým nesouhlasem s podobou chystaných vládních reforem, které se podle nich negativně projeví na peněženkách lidí i na stavu státního rozpočtu.

Jezdit by neměla ani městská hromadná doprava v Praze a Brně. Část provozu by mohly zastavit některé pošty v Praze a Ostravě. Kromě toho se odboráři chystají zablokovat i silnice.

„V současnosti máme rozpracovanou totální blokádu Prahy,“ řekl předseda již dříve Dufek. Jeho odborová centrála spolu s Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS) stávku chystanou Koalicí dopravních odborových svazů podporuje.

V Praze zasedá krizový štáb

Podle některých vládních představitelů je stávka zatím předčasná. Například ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se domnívá, že nebyly vyčerpány všechny prostředky v podobě jednání. Na druhou stranu vláda podle něho nehodlá zásadně své plány měnit podle návrhů odborářů a neustoupí od nich ani pod hrozbou stávky. „Je možné bavit se o tom či onom parametru, ale to, s čím přicházejí odbory, není parametrická, ale systémová změna,“ řekl Kalousek. A na systémové změny prý není vláda připravena.

Odbory podle svých slov nechtějí stávkou škodit lidem. Koalice dopravních odborů připravila pro cestující leták s heslem „Stávkujeme i za vás!“, na kterém se omlouvá za způsobené komplikace. Vypočítává na něm reformy, kvůli nimž se chystá stávkovat. Pokud však stávka propukne, bude mít mnoho lidí problém dostat se do práce nebo naopak z práce domů. Pražský magistrát kvůli tomu na pátek svolal krizový štáb.

Anketa

Jakou formu dopravy do práce zvolíte, pokud bude v pondělí stávka ve veřejné dopravě?
Pokusím se jet autem
31,9 %
Pojedu na kole
11,4 %
Půjdu pěšky
23,8 %
Raději zůstanu doma
32,9 %
Celkem hlasovalo 3709 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám