Hlavní obsah

Klaus bude slavit s umělci, politiky i diplomaty

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden se na Pražském hradě odehraje ve znamení oslav 70. narozenin prezidenta Václava Klause. Toho čekají nejdříve setkání s velvyslanci a osobnostmi veřejného života, pak dostane oslavný sborník s blahopřáními a na Hradě proběhne jazzový koncert.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Vrchol oslav nastane ve čtvrtek 16. června v Rudolfově galerii Pražského hradu, kde se podle plánu zveřejněného na prezidentových internetových stránkách odpoledne uskuteční setkání hlavy státu a Livie Klausové s významnými představiteli českého veřejného života.

Očekává se, že dorazí politici parlamentních stran a osobnosti kulturní, vědecké, lékařské, církevní obce či sportu. Nejspíš přijdou i ústavní soudci a další představitelé justice, s nimiž jinak hlava státu čas od času vede spory.

Klause v minulosti už jako předsedu ODS podporovali známí sportovci. Prezident letos přijal například basketbalistky, které získaly světové stříbro. Klaus sám basketbal závodně hrával. Miluje tenis a lyžování, takže lze předpokládat, že pozváni jsou i lidé z těchto odvětví a třeba i hokejisté. Dá se také předpokládat, že Klausovi stejně jako před deseti lety při šedesátinách přijdou popřát úspěšní podnikatelé.

Týž den dopoledne se prezidentský pár v Míčovně setká s vedoucími rezidentních diplomatických misí.

Přání od Zemana i Aznara

V pátek 17. června bude opět v Míčovně představena kniha „Festschrift Václavu Klausovi“, která vyjadřuje poctu českému prezidentovi.

Jak Právu řekl mluvčí Hradu Radim Ochvat, jedná se o 330stránkovou publikaci, do níž s blahopřáními Klausovi přispělo 54 autorů z 15 zemí. „Příspěvky byly napsány pouze pro tuto knihu a její čtenáře, a dohromady tak tvoří jedinečný sborník textů nejen o Václavu Klausovi, ale rovněž o evropské integraci, o jednotné evropské měně, o politickém a ekonomickém vývoji v České republice, o problematice klimatických změn, o potřebě obhajoby svobody a kapitalismu a o dalších tématech naší současnosti a budoucnosti,“ píše se na Klausových stránkách.

Ochvat poznamenal, že mezi autory jsou například expremiér Miloš Zeman, bývalý španělský premiér José Maria Aznar či bývalý německý prezident Roman Herzog.

Zeman by měl Klausovi přijít popřát i osobně.

Stivín s Viklickým

Jazzové koncerty se v době Klausova prezidentství na Hradě pořádají pravidelně. V termín Klausových narozenin, tedy v neděli 19. června, na terase Jízdárny Pražského hradu vystoupí kvintet speciálně sestavený pro tuto událost. Po letech se na jednom pódiu setká virtuóz ve hře na dechové nástroje Jiří Stivín s předním jazzovým klavíristou Emilem Viklickým a dalšími.

Klaus přitom bude slavit nejspíš už od pondělka 13. června, kdy zahajuje třídenní návštěvu Plzeňského kraje. Například zdejší hejtman Milan Chovanec (ČSSD) chystá slavnostní večeři. Klaus od kraje dostane obraz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám