Hlavní obsah

Divadlo ve Sněmovně: Šotek záškodník a boj o prázdná bříška

Novinky, jas
Praha

Poslanecké interpelace na členy vlády se ve čtvrtek dopoledne změnily v divadlo. Poslanec ČSSD Miroslav Váňa se rozhodl interpelovat premiéra Petra Nečase (ODS). V obsáhlém vystoupení plném emocionálních obratů mu nezabránilo ani zranění ruky a poslanci interpelaci rozebírali téměř dvě hodiny.

Foto: Právo

Miroslav Váňa (ČSSD)

Článek

"Vážený pane zraněný poslanče Váňo, chci vám prostřednictvím paní předsedající popřát brzké uzdravení z vašeho zranění," zahájil svou reakci na interpelaci premiér, kterému neušla poslancova obvázaná ruka.

"Pevně doufám, že poškozena je pouze ruka, že ten pád byl pouze na ruku; i když z obsahu vaší řeči si úplně jist nejsem," dodal Nečas. "Ale vycházím vždycky z té lepší varianty," uzavřel bonmot, který vzbudil veselí části poslanců.

Jelikož si Váňa povzdechl, že svou interpelaci podával již  loni v listopadu, neváhal premiér připomenout možnost existence "šotka záškodníka". Na úřad vlády ani do Sněmovny totiž podle něj žádná interpelace nedorazila. Po zbytek svého vystoupení se již věnoval věcné argumentaci, což následně ocenil i poslanec.

Váňu premiérova starost o jeho zdraví potěšila a vztáhl ji přímo na svou hlavu. Mrzelo jej však to, že se nikdo nezajímá "o bříška lidí". "To už neřeší, že bříška jsou prázdná," doplnil Váňa zcela v duchu své interpelace.

Poslancovo vystoupení přinutilo k reakci i další zákonodárce, přičemž v konečné fázi opravovala poslankyně KSČM Marta Semelová šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru, že nesprávně hovoří o komunismu v předlistopadové éře, byť tehdejší společnost dosáhla pouze socialismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám