Hlavní obsah

Policie prověřuje Johna kvůli miliónovým odměnám na vnitru

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská kriminálka prověřuje předsedu vládních Věcí veřejných (VV) Radka Johna kvůli mimořádným statisícovým odměnám, které jako ministr vnitra udělil koncem loňského roku svým deseti nejbližším podřízeným. Celkem jim vyplatil 2,4 miliónu korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John bude mít ještě spoustu práce s vysvětlováním kauz spojených s VV.

Článek

Sám John už byl kvůli tomu podávat na policejní služebně v Holešovicích vysvětlení, aby tam zdůvodnil zákonnost rozdaných odměn.

„Prověřujeme trestní oznámení proti bývalému ministru vnitra pro podezření z možného spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Kriminalisté v tuto chvíli činí potřebná šetření podle trestního řádu. Vše je zatím ve fázi prověřování, takže dosud nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ řekla Právu mluvčí pražské policie Jana Röslerová.

Důvodem je Johnovo únorové vyjádření pro Právo, v němž obhajoval, proč dal nejvyšší odměnu ve výši 480 tisíc korun (údajně v několika částkách) generálnímu řediteli českých profesionálních hasičů Miroslavu Štěpánovi.

Šéf VV tehdy Právu řekl, že téměř půlmiliónovou odměnu udělil Štěpánovi proto, aby odvrátil jeho odchod z funkce. Odměny pro další podřízené pak odůvodnil tím, že v letošním roce na to prý peníze nebudou, tudíž mají podle něj „předplaceno“.

Porušil nařízení vlády?

Jenže takové vysvětlení se nelíbilo pražskému podnikateli Tomáši Moláčkovi, který ještě v únoru podal na Johna trestní oznámení. Vadí mu, že v lednové korespondenci, kterou sám s vnitrem vedl, mu bylo sděleno, že důvodem udělení odměn čtyřem ministrovým náměstkům, šéfovi hasičů i policejní inspekce a dalším čtyřem ředitelům ministerských odborů bylo „úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu“. Obdržel prý tedy zcela jiné zdůvodnění, než jaké podal John telefonicky Právu.

Šéf VV tak podle něj porušil nařízení vlády, které jasně říká, za jakých okolností lze mimořádné odměny vyplatit.

„Navíc pan John se v tom článku vlastně přiznal, že než by odvedl zbylé peníze na konci roku do státního rozpočtu, tak předplatil odměny svým vedoucím pracovníkům, proto jsem na něj podal trestní oznámení,“ sdělil Právu už v únoru Moláček, podle kterého tak John způsobil státu škodu ve výši zmíněných odměn, tedy 2,4 miliónu korun.

„Já jsem v té věci podal vysvětlení. Ti lidé odvedli nadstandardní výkony a ve zdůvodnění odměn byly jejich nadstandardní výkony zcela korektně v liteře zákona vysvětleny. Já jsem policii předložil jejich přesná zdůvodnění a tím to končí,“ uvedl včera John.

Proti svému únorovému vyjádření poznamenal, že například Štěpán dostal odměnu za nadstandardní výkon při loňských povodních.

John zároveň odmítl, že by jakkoli porušil nařízení vlády týkající se udělování mimořádných odměn. „Je to absolutně v souladu se zákonem,“ dodal předseda véček.

Reklama

Související témata:

Související články

John očekává další aféry

Šéf Věcí veřejných (VV) Radek John, který svůj post obhajuje, v otevřeném dopise straníkům a véčkařům napsal, že očekává před stranickou konferencí na konci...

Výběr článků

Načítám