Hlavní obsah

Poslanci se přeli, kdo chodí mezi bezdomovce, a je-li úklid ulic nedůstojný

– Praha
Novinky, jas

Poslanci se odpoledne přeli o vládním návrhu zákona o pomoci v hmotné nouzi, který je součástí sociální reformy. Zatímco opozice jej považuje za asociální, vládní poslanci jej obhajují jako bič na ty, kteří sociální systém zneužívají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD) při projevu před poslanci

Článek

Norma například mění okruh osob, které by měly mít nárok na dávky podpory. Podle vlády má především motivovat lidi k aktivnímu hledání práce a zpřísnit podmínky pro osoby, které se vědomě vyhýbají práci.

Norma například mění okruh osob, které by měly mít nárok na dávky podpory. Podle vlády má především motivovat lidi k aktivnímu hledání práce a zpřísnit podmínky pro osoby, které se vědomě vyhýbají práci.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se pravicových kolegů dotazoval, co má dělat člověk, který o dávky přijde proto, že nesplní podmínku odpracování určitého penza veřejně prospěšných prací, protože mu žádná práce není nabídnuta. Uvedl rovněž, že pro řadu lidí je vykonávání veřejně prospěšných prací ostuda, a proto je nevykonávají.

Ani na stará ani na mladá kolena bych se nestyděl zametat chodník sousedům, kteří mi vydělávají na podporu
Miroslav Kalousek

Na Zaorálka zareagoval vedle dalších i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Není to poprvé, co při diskusích na toto téma slyším, jako kdyby byla ostuda zametat, jako kdyby byla nějaká podřadná a nějaká lepší práce. Je jenom špatně vykonávaná práce,“ glosoval Kalousek.

„Ani na stará ani na mladá kolena bych se nestyděl zametat chodník sousedům, kteří mi vydělávají na podporu. Na tom opravdu není nic ostudného,“ uzavřel Kalousek.

Kdo jste byl mezi bezdomovci, tázala se poslankyně kolegů

„Kdo jste kdy mezi bezdomovcema byl? Kdo mezi ně chodíte? Kdo znáte jejich práci?“ dotazovala se kolegů poslankyně Lenka Kohoutová (ODS), která přiznala, že se lidem bez domova věnuje, a rozhořčily ji některé poznámky kolegů, kteří se rostoucím počtem bezdomovců zaklínali coby důkazem špatné sociální politiky.

„Nejdřív, než tady kdokoliv z vás začnete házet špínu na Lenku Kohoutovou, tak vám doporučuju, jděte mezi zdravotně postižené, jděte pro ně něco udělat, jděte mezi bezdomovce a koukněte se, co pro ně můžeme udělat, co chtějí a co potřebují,“ uzavřela poslankyně jedno ze svých vystoupení.

Poslanci nakonec novelu propustili do projednání ve výborech.

Reklama

Výběr článků

Načítám