Hlavní obsah

Sokol: Diag Human nepředložila soudům poctivé materiály

Novinky, jim
Praha

Ministerstvo zdravotnictví najalo do svých služeb v případu Diag Human známého advokáta Tomáše Sokola. Tento bývalý ministr vnitra novinářům sdělil, že rakouský soud nařídil exekuci českého majetku v dobré víře, že dostal od firmy pravé a poctivé materiály. Jenže arbitráž s Diag Human ještě neskončila a čeká se na odvolací řízení. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) vyhrála firma pouze jednu bitvu, ale spor může pro ČR skončit pozitivně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (vpravo) a právník Tomáš Sokol

Článek

Heger připomněl novinářům, že spor s Diag Human (DH) vrcholil v roce 2008. „Firma zažalovala stát za výroky jednoho exministra zdravotnictví, které byly považovány svým způsobem za nactiutrhačské, a že způsobily firmě problémy,“ rekapituloval Heger. Zdůraznil, že rozhodčí tribunál sice uznal DH odškodnění, ale stát podal odpor proti nálezu a dosud není spor uzavřen.

V současnosti podle Hegera DH využívá Newyorské úmluvy, která má „chránit věřitele a honit dlužníky“.

„Kladli jsme si otázku, proč se firma nedožaduje exekuce majetku v Čechách. Ta odpověď ze strany DH je slyšet, že je tu nedůvěra v českou justici. Je s podivem, že ta důvěra byla do roku 2008, kdy vyhráli, a po podání odporu ze strany státu důvěra opadla,“ glosoval vývoj konfliktu Heger. Vyjádřil rovněž víru, že celý spor skončí pro stát vítězně. Proti exekucím se stát odvolá.

Sokol: spor nikdy neskončil

Sokol pak předložil své právní podklady. „Doporučuji seznámit se se zákonem o rozhodčím řízení, kdy vlastně začíná a kdy končí,“ řekl Sokol s tím, že Diag Human měla s žádostí o exekuce počkat do výsledku odvolacího řízení. Rozhodnutí z roku 2008 totiž není pravomocné.

„Pokud se někdo zeptá, proč soudy takto rozhodly, tak proto, že soudy to berou tak, že DH předložila pravé a poctivé materiály. Není se čemu co divit, protože nepředpokládají, že by k nim došel někdo s rozhodnutím, které zcela jasně není pravomocné,“ uvedl Sokol.

Diag Human požaduje po státu náhradu 10 miliard korun za překažený byznys s krevní plazmou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám