Hlavní obsah

Většina voličů VV lituje, že stranu volila

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně každý čtvrtý volič považuje svou loňskou volbu do Sněmovny za nesprávnou. Nejčastěji se to týká lidí, kteří se hlásí k politickému středu, anebo se zařazují spíše napravo. Mnohem vyhraněnější jsou ti, kteří před rokem volili Věci veřejné. Mezi nimi své volební rozhodnutí neschvalují tři čtvrtiny lidí.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Volební konference VV v Hradci Králové

Článek

Ukázal to včera zveřejněný průzkum STEM, který se uskutečnil v květnu na vzorku 1219 respondentů.

Naopak celkově více přesvědčeni o správnosti své volby jsou příznivci opozice. Zatímco mezi voliči ČSSD a KSČM jen každý dvacátý svou volbu nepovažuje za správnou, mezi voliči ODS a TOP 09 je to každý čtvrtý.

Průzkum dává odpověď i na otázku, jaké je současné „volební rozpoložení“ voličů, kteří jsou se svým loňským rozhodnutím nespokojeni. Především téměř třetina (29 procent) nyní neví, koho by volila, a dalších šest procent by nevolilo žádnou stranu.

Nejvíce hlasů od této skupiny by dostala ČSSD (22 procent), dále TOP 09 (9 procent), KSČM a ODS (po 6 procentech), KDU-ČSL (5 procent), Věci veřejné, Suverenita a Zemanovci (po 3 procentech), zelení (2 procenta).

Anketa

Volili byste dnes jinak než v minulých volbách?
Ano
30,4 %
Ne
57,4 %
Už bych nevolil(a)
12,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26977 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám