Hlavní obsah

Šťáva útočí na zesnulého ministra zdravotnictví Fišera, prý vymáhal úplatek

Praha

Podnikatel Josef Šťáva, který jako majitel firmy Diag Human vedl šestnáct let spor s českým státem o odškodnění za zmařený obchod s krevní plazmou a nyní tvrdí, že desetimiliardovou pohledávku údajně vyhranou v arbitráži prodal nejmenovaným investorům, poskytl českým médiím rozhovor, který si v Curychu udělal „sám se sebou“.

Foto: ČTK

Josef Šťáva, bývalý majitel společnosti Diag Human, která vede arbitrážní spor s českým státem

Článek

Tvrdí v něm mj., že Diag Human chce zažalovat Českou republiku podobně jako v Rakousku a Francii i „v Anglii, Bruselu, EU, v USA atd.“.

Šťáva také sděluje, že česká vláda kupce Diag Human zná. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úterý Právu řekl: „Ano, mám tu informaci, ale tato informace je zatím důvěrná.“ Na dotaz, kdy ji zveřejní, ministr odpověděl: „To nevím.“

Nikdo se mi neomluvil, stěžuje si Šťáva

Jako hlavní důvod prodeje své firmy Šťáva označil to, že se mu u nás nikdy nedostalo veřejné omluvy. „Celou tu dobu mně záleželo hlavně na tom, abych se dočkal veřejné satisfakce. Aby přiznali, že jednali protiprávně, že mi zničili skvělou firmu a pověst. Aby se mi omluvili. Teď jsem pochopil, že se mi tady už nikdy nikdo neomluví.“

Pohledávka proti České republice se podle Šťávy stala produktem, obchodovatelným na mezinárodních finančních trzích ve chvíli, kdy podle něj byl spor ukončen neplatným odvoláním české strany proti výroku arbitráže, která přiřkla Diag Human necelých deset miliard korun. „Pohledávka Diag Human dostala na mezinárodním finančním trhu jasnou tržní hodnotu, a to významnou,“ uvedl Šťáva. Dodal, že „jsou to velké peníze“.

Česká strana však tvrdí, že spor ukončen nebyl, protože její odvolání proti výroku arbitráže je platné. Soudy v Rakousku a ve Francii ji však zatím nedaly za pravdu.

Obviňuje politiky z korupce

Šťáva ve svém textu obecně obviňuje české politiky z korupčního jednání. Tvrdí, že jen kvůli tomu, že se Diag Human nechtěl podílet na nelegálních provizích, došly věci tam, kde jsou teď.

Jmenuje přitom pouze zesnulého bývalého ministra zdravotnictví Bohumila Fišera. Tvrdí, že mu Fišer nabízel, že „za tři a pak za pět procent vysouzené částky spor ukončí v můj prospěch“. Má prý o tom písemné dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám