Hlavní obsah

Proti demolici historického domu na Václavském náměstí brojí stovky lidí

– Praha

Proti plánované demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze protestovaly v úterý odpoledne v centru metropole stovky nespokojených lidí. Protest zorganizoval Klub za starou Prahu. O možnosti zbourání budovy, která sousedí s hotelem Jalta, rozhodl ministr kultury Jiří Besser minulý týden.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kritici ministru kultury Jiřímu Besserovi (za TOP 09) například vytýkají také to, že spíše projevuje přízeň populární skupině Kabát, ale naproti tomu potlačuje pražskou operní scénu.

Článek

„Dům stojí v památkové rezervaci chráněné organizací UNESCO, a měl by tedy být pod nejpřísnější památkovou ochranou. Jenže, jak se ukázalo, v Praze památková rezervace ani UNESCO nic neznamenají,“ řekl jednatel Klubu za starou Prahu Richard Biegel.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Demonstranti si na mušku brali nejen ministra Bessera , ale také šéfa městského památkového úřadu Jana Kněžínka, pod jehož vedením úřad uskutečnil celou řadu kontroverzních kroků.

Kauza podle něj do budoucna otevírá cestu dalším demolicím. „Bojím se, že zbouráním tohoto domu budou prolomeny limity developerské těžby v památkové rezervaci,“ doplnil.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Klub za starou Prahu svolal protest kvůli plánovanému bourání budovy bývalé Akciové tiskárny na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. U sousedního domu v Opletalové ulici, ze kterého zbyla již jen fasáda, pak účastníci protestu zapálili svíčky.

Podle Biegela se k protestu, který na internetu organizuje Klub za starou Prahu, doposud připojilo už 10 tisíc lidí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Na Václavském náměstí zaplály svíčky na památku zničených historických budov v Praze.

Ministr Besser své rozhodnutí zdůvodnil tím, že chtěl respektovat doporučení resortní rozkladové komise, která navrhla umožnit demolici nárožního domu, dvorní části hotelu a torza bývalé Akciové tiskárny, jejíž fasáda zůstane zachována. Verdikt ministra je ale konečný a nelze se proti němu odvolat. Investor nyní musí požádat stavební úřad Prahy 1 o demoliční výměr. Zda jej dostane, není zatím jisté.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Klub za starou Prahu požaduje, aby alespoň památky pod ochranou UNESCO nebyly bourány.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Dům čp. 1601-II má ustoupit výstavbě nové multifunkční budovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám