Hlavní obsah

ODS nehodlá obětovat dohodě s VV žádného ze svých ministrů

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ODS se i na úterní jednání K9 chystá s jasným záměrem udržet všechny své členy vlády. Premiér a stranický šéf Petr Nečas si ztrátu svého ministra nemůže dovolit už kvůli stranickým kolegům, kteří by mu ústupky Věcem veřejným neodpustili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tisková konference grémia ODS

Článek

Že se ODS nechystá měnit žádného svého ministra, řekl v úterý ráno v České televizi předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Současně ale uvedl, že strana souhlasí s tím, aby VV měly ve vládě čtyři ministry.

Ani Fuksa ani Vondra

„Premiér by teoreticky mohl pustit ministra zemědělství Ivana Fuksu, ale to by si v žádném případě nenechali líbit Středočeši kolem Petra Tluchoře,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj z ODS.

Středočeská ODS oslabila poté, co Tluchoře v čele poslaneckého klubu nahradil Stanjura z Moravskoslezského kraje. Středočeská regionální rada pak vyzvala Nečase, aby se ve vládě zbavil Věcí veřejných. Další stranické kraje se však k výzvě nepřidaly.

V rámci koaličních vyjednávání podle informací Práva je oslabená pozice ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Důvodem je kauza z doby, kdy Praha 6 pod Chalupovým vedením investovala desítky miliónů u společnosti Key Investments. Počínání bývalého vedení radnice chce nyní nechat prověřit pražský primátor a Chalupův stranický kolega Bohuslav Svoboda.

Vedení ODS včetně Nečase však Chalupu coby ministra nejspíš podrží. Chalupa ve vládě zastupuje vlivnou pražskou organizaci. Má také podporu prezidenta Václava Klause.

Nečas dále nemůže nechat padnout ministra obrany Alexandra Vondru už proto, že je současně místopředsedou strany a po Pavlu Drobilovi by tak vládu opustil už druhý člen nejužšího vedení strany. ODS také opakovaně odmítla přepustit véčkům ministerstvo spravedlnosti vedené dalším z místopředsedů strany, Jiřím Pospíšilem.

Někdo se mračí? Na to neskákejte, řekl Klaus

Z ODS ve vládě zbývá šéf resortu průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Ani jeho ztrátu si Nečas nemůže dovolit. Podle informací Práva za Kocourkem stojí například Nečasův blízký spolupracovník a šéfporadce Martin Říman.

K ostrým kritikům véček patří například středočeský poslanec ODS Jan Vidím. „Po volbách tady byla 118členná koalice a teď to vypadá, že je po nadějích,“ řekl Právu. Stejně jako další představitelé občanských demokratů si netroufá výsledek úterních jednání odhadovat.

Prezident Václav Klaus doufá, že si koaliční vyjednavači uvědomí svou zodpovědnost. „Pokouším se nenechat vychylovat každou novější zprávičkou, že ten se mračí na toho a ten druhý na někoho jiného. Není možné naskakovat na tyto výroky,“ řekl Klaus. Věří, že všichni se vůči zemi zachovají zodpovědně. „A to bych jim chtěl, alespoň touto formou, připomenout,“ dodal prezident.

Anketa

Měly by koalice ustoupit a vrátit Věcem veřejných čtyři ministerská křesla?
ano
26,7 %
ne
73,3 %
Celkem hlasovalo 10422 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám