Hlavní obsah

Úředníkům hrozí, že jim vypnou telefony i e-maily

Právo, Jakub Troníček

Úředníkům v celé republice teoreticky hrozí, že si ze dne na den nevyřídí jediný telefonát nebo e-mail. Antimonopolní úřad totiž aktuálně rozhoduje o osudu miliardových smluv na kompletní komunikační a datové služby veřejné správy, které na jaře uzavřelo ministerstvo vnitra, a to doslova na hraně zákona. Opozice zdůrazňuje, že jde o Johnova kostlivce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Resort tak dlouho otálel s vypsáním nového tendru na rámcové smlouvy na služby Komunikační infrastruktury veřejné správy (KIVS), až musel situaci hasit dočasným prodloužením dosavadních kontraktů, které končily na konci března. Jenže v tom je háček, dosavadní smlouvy totiž jakékoliv prodloužení vylučovaly.

Podepsat rámcové smlouvy je pro jednotlivé operátory klíčové, právě mezi vítězi takového tendru pak totiž mohou jednotlivé úřady vybírat dodavatele pro své služby v rámci tzv. prováděcích smluv.

Je to chyba Johnových úředníků, tvrdí Tejc

Podle stínového ministra vnitra za ČSSD Jeronýma Tejce stojí za současnou situací podřízení předchozího šéfa resortu Radka Johna (VV).  Celý systém komunikační infrastruktury má přitom na ministerstvu na starosti jeho vrchní ředitel pro informatiku Jaroslav Mráz.

„Ministerstvo vnitra nekompetentním rozhodnutím svých úředníků nevypsalo včas řádné soutěže na zajištění služeb KIVS a bylo nuceno přistoupit k velice nestandardnímu řešení vzniklé krizové situace, při které byl pravděpodobně porušen zákon,“ řekl Právu Tejc.

Zároveň dodal, že zákonnost postupu ministerstva by měl posoudil právě antimonopolní úřad. Na ten se obrátila firma Dial Telecom, která se do tendru na rámcové smlouvy přihlásila.

Pokuta nebo zrušení smluv?

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj Právu potvrdil, že se jeho podřízení sporným postupem ministerstva vnitra zabývají.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vede správní řízení, jehož předmětem je uzavření rámcové smlouvy na poskytování datových služeb komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy ministerstvem vnitra,“ uvedl Rafaj s tím, že více informací jeho úřad uvolní až po zveřejnění svého rozhodnutí.

To by mělo podle informací Práva padnout v nejbližší době. Úřad přitom může udělit ministerstvu pokutu, ale má také možnost platnost uzavřených smluv zrušit a přikázat vnitru vypsání nové soutěže.

Samotné ministerstvo vnitra se nařčení z nezákonného postupu brání. „Na základě právní expertizy jsme zvolili z možných variant řešení takový postup, který maximalizoval využití soutěžních principů dle platné legislativy,“ uvedl Jiří Korbel z tiskového odboru.

Stěžovatel: Jde o tisíce půlročních kontraktů

Pokud námitkám Dial Telecomu antimonopolní úřad vyhoví, je společnost připravená podle svého obchodního ředitele Tomáše Strašáka podat v této souvislosti trestní oznámení. „Určitě bychom to zvažovali. Někdo se tu dopouštěl postupu, který není v souladu se zákonem,“ konstatoval Strašák.

Zároveň upozornil, že na základě prodloužených rámcových smluv stát na poslední chvíli uzavřel tisíce nových šestiměsíčních kontraktů na přímé dodavatele připojení pro tisíce úřadů v zemi.

„Těch šest tisíc odběrných míst vysoutěžilo na konci března prováděcí smlouvy a všichni dodavatelé zůstali stejní. Kdo jiný by mohl připojit v jednom týdnu to odběrné místo, když instalace trvá třeba měsíc. Nezměnilo se vůbec nic, prakticky jde o ošizení celého toho procesu,“ řekl Strašák.

Také podle Tejce byli v tomto případě vítězové jednotlivých prováděcích řízení de facto předurčeni.

„Fakticky se nekonala žádná soutěž a s velkou pravděpodobností došlo k trestnému činu pletichy při veřejné soutěži,“ řekl stínový ministr vnitra s tím, že ČSSD kvůli tomu zváží svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny.

Současné kontrakty jsou uzavřené na dobu šesti měsíců s opcí na další půlrok. Do vypršení této lhůty musí vnitro uzavřít řádné výběrové řízení na dodavatele kompletních datových i hlasových služeb pro veřejnou správu na příštích pět let.

Do něj se přihlásilo celkem osm společností a ministerstvo v současné době vyhodnocuje jejich nabídky. Systémem jednotné komunikační infrastruktury veřejné správy proteče ročně jeden a půl až dvě miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám