Hlavní obsah

Česká republika zná rozhodnutí soudu kvůli arbitráži s Diag Human

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví v pátek obdrželo nepravomocné rozhodnutí pařížského soudu související se sporem státu s firmou Diag Human. Ta tvrdí, že pařížský soud uznal rozhodčí nález se srpna 2008, podle něhož musí ČR společnost odškodnit za zmařený obchod s krevní plazmou, za pravomocný a konečný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

České úřady nález za pravomocný nepovažují a mají za to, že arbitráž pokračuje. Není tak jasné, zda a jak arbitráž skončila. Podle mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Jany Rennerové soudy vycházely jen z podkladů dodaných společností Diag Human.

Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) uvedly, že rozhodnutí mají, k obsahu se ale nechtěly vyjádřit. Seznamují se s ním právníci ÚZSVM. Uvedli to mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň a ÚZSVM Jana Rennerová.

"Domníváme se, že francouzský soud v tuto chvíli neví, že ten případ není v České republice uzavřen," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Postup Diag Human informovat o skončení sporu, podle něj může být nátlakem.

Společnost Diag Human již začala s vymáháním českého majetku u zahraničních soudů. Právní zástupce společnosti Jan Kalvoda již dříve avizoval, že bude nárokovat více než desetimiliardovou pohledávku v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. Uvedl, že zatím nepravomocně uspěl v Rakousku a nyní i ve Francii.

ČR má čtyři týdny na podání námitek

V pondělí dodal, že v obou případech běží Česku čtyřtýdenní lhůta pro podání námitek. V Rakousku už byla zabavena tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně, skončila v depozitním skladu soudu, kde mají zůstat do definitivního rozhodnutí.

"V pátek nám bylo doručeno rozhodnutí francouzského soudu. Jednalo se o civilní prvoinstanční soud. Rozhodnutí má charakter vykonatelnosti, nicméně není to tak, jako v Rakousku, že by to byla vykonatelnost na nějakou konkrétní věc, jako byly třeba v Rakousku ty obrazy. Není to na nic konkrétního, je to velmi obecné," řekl Sršeň. To, že rozhodnutí z Paříže je prvoinstanční, uvedla i Rennerová. K obsahu verdiktu se ale nechtěla vyjádřit s tím, že jej právníci v současnosti studují.

"V souvislosti s hrozbou exekuce Českého centra v Paříži činíme všechny možné právnické kroky. Ale ve Francii je to složitější, zdá se, že ten rozsudek je ještě nepříjemnější než ten rakouský," sdělil serveru Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Francouzský soud podle něho uznal skončení arbitráže.

"V souvislosti s hrozbou exekuce Českého centra v Paříži činíme všechny možné právnické kroky. Ale ve Francii je to složitější, zdá se, že ten rozsudek je ještě nepříjemnější než ten rakouský," sdělil serveru Aktuálně.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Francouzský soud podle něho uznal skončení arbitráže.

Také společnost Diag Human tvrdí, že rozhodnutí zahraničních soudů potvrzují, že rozhodčí nález z roku 2008 je pravomocný a konečný. V opačném případě by totiž vídeňský a pařížský soud nemohly rozhodnout o vykonatelnosti nálezu, uvedla v pondělí firma.

Tvrdí, že nález je pravomocný i proto, že ČR proti němu podala opravný prostředek v rozporu se zákonem. Stát to odmítá a tvrdí, že opravný prostředek platí a rozhodčí řízení pokračuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám