Hlavní obsah

Zubaři chtějí, aby si lidé plomby platili, jinak vypoví smlouvy pojišťovnám

Novinky, jim, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zubaři požadují, aby si pacienti běžné amalgámové plomby platili sami. Pokud by kabinet zubní výplně nevyřadil z úhrad spadajících pod zdravotní pojištění, chce část stomatologů vypovědět smlouvy pojišťovnám a inkasovat platby přímo od pacientů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na pondělním jednání České stomatologické komory to oznámil její prezident Pavel Chrz s tím, že zubaři požadují, aby se kabinet vrátil k návrhu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který s přímými platbami za plomby počítal.

Podle Chrze je část zejména mladších zubařů připravena vypovědět smlouvy zdravotním pojišťovnám a vybírat platby za veškerá ošetření přímo od pacientů. Podle něj všude na světě je běžné, že lidé na ošetření u lékaře přispívají, pouze v ČR se domnívají, že lze ze zdravotního pojištění zaplatit úplně všechno.

Minuta práce za 25 korun

Stomatologové uvádějí, že průměrné náklady zubních ordinací za minutu práce činí 20 až 25 korun bez započtení materiálu na daný výkon. „Za deset minut vám nejsme amalgámovou výplň schopni zhotovit. To si akorát sednete na křeslo,“ vysvětloval Chrz.

Podle návrhu komory by měla stát 400 korun, což odpovídá zhruba 20 minutám, kterých je podle Chrz pro kvalitní ošetření třeba. „Kdyby nám to měly platit pojišťovny, potřebovaly by 1,3 miliardy navíc,“ uzavřel Chrz.

Anketa

Mají si lidé sami platit běžné amalgámové plomby?
Ano
10,5 %
Ne
89,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18706 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám