Hlavní obsah

Češi chtějí přímou volbu prezidenta, favoritem je Švejnar

Novinky, fia
Praha

Více než dvě třetiny obyvatel České republiky by upřednostňovaly, kdyby se hlava státu volila přímo a disponovala rozsáhlejšími pravomocemi než dosud. Vyjádřili se tak respondenti průzkumu agentury Sanep. Největší podporu mezi navrženými jmény má ekonom Jan Švejnar.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

Možnost přímé volby prezidenta již v roce 2013, kdy skončí druhé funkční období současné hlavy státu Václava Klause, by přivítala drtivá většina (76,5 procenta) z 10 635 respondentů průzkumu, který agentura prováděla na konci května.

O nutnosti rozšíření pravomocí prezidenta je přesvědčeno 51,4 procenta dotázaných. V návrzích na zavedení přímé volby, které jsou v současnosti v jednání, se však o změnách pravomocí nehovoří. "Tento názor veřejnosti tak lze brát spíše jako vyjádření nespokojenosti s aktuální politickou situací a poptávkou po silné osobnosti v čele České republiky," konstatují autoři průzkumu.

Nejvíce hlasů získal Švejnar

Sanep nabídl respondentům hypotetickou listinu kandidátů, na níž se se ziskem 20,4 procenta prosadil ekonom Jan Švejnar, který o Hrad soupeřil v posledních prezidentských volbách s Václavem Klausem v roce 2008 a těsně prohrál.

Druhé místo obhájil bývalý předseda vlády a nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jan Fischer, získal by 15,3 procenta hlasů.

První trojici uzavírá vysoce respektovaný politik a nynější senátor Petr Pithart, kterého by rádo vidělo v prezidentské funkci 13 procent respondentů.

Nejméně hlasů by z nabízené hypotetické kandidátní listiny v tuto chvíli dostal stávající premiér a předseda ODS Petr Nečas (0,1 procenta). "Nízké hodnocení Petra Nečase lze chápat jako vyjádření nespokojenosti a nedůvěry ve stávající vládní koalici, v jejímž čele Petr Nečas stojí," vysvětlují autoři průzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám