Hlavní obsah

Kalousek: ODS musí přiznat, zda jí jde o prachy, nebo o ideje

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za návrh nového rozpočtového určení daní, které by mělo část peněz z příjmu velkých měst přesunout do rozpočtů obcí a měst menších, sklidil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na sněmu Starostů a nezávislých velký potlesk. Opačné reakce ale vzbudil mezi politiky ODS z větších měst.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) před středečním jednáním vlády

Článek

Kalousek věří, že dokáže koaliční partnery z ODS přesvědčit racionálními argumenty. Občanští demokraté si budou podle něj muset ujasnit, zda chtějí pro sebe hájit nespravedlivé příjmy nebo ideu rovných podmínek pro všechny. „Jde-li vám pouze o vaše prachy, pak musíte přiznat, že vám zase tak nejde o ideje,“ řekl Kalousek na dotaz, jak bude před ODS hájit svůj návrh.

Návrh ministerstva financí počítá s tím, že rozdíl mezi příjmy velkých měst a obcí nebude čtyřapůlnásobek ale jen trojnásobek.

Minus pět miliard

Pokud by Kalouskův návrh prošel, čtyři největší města Brno, Ostrava, Plzeň a Praha by přišly zhruba o pět miliard korun. Tyto peníze by přešly na ostatních šest tisíc měst a obcí společně s dalšími sedmi miliardami z dotačních programů. Celkově by obce a města měla získat navíc 13,5 miliard korun. Po přechodnou dobu čtyř let by ministerstvo financí ztráty velkým městům kompenzovalo.

Velká města jsou ale zásadně proti. Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) odmítl, že by Praha byla dosud na úkor ostatních měst přeplácena. Ztrátu pěti miliard pro velká města označil za šokující. „Praha za těchto podmínek nesouhlasí se snížením diference v daňových příjmech na obyvatele v rámci České republiky,“ poznamenal Svoboda.

Kalousek uvedl, že jeho návrh by měl odbourat největší diskriminaci, která panuje mezi statutárními městy. Jako příklad uvedl rozdíl mezi Plzní a Libercem. První bere na obyvatele 20 tisíc korun ročně a druhé necelých 12 tisíc korun. Podle Kalouska je to nepochopitelné, protože obě města musí pečovat o hromadnou dopravu, vysoké školy i zoologické zahrady.

Podle Vondry bude kolem rozpočtového určení daní těžká diskuse. „Ale doufám, že vznikne rozumný mix, který pomůže menším a nevyvolá hladovku těch větších,“ uvedl Vondra. Narážel na vyjádření některých zástupců velkých měst z řad ODS, kteří vyhrožují kvůli redukci peněz hladovkou.

Rozpočtové určení daní je největším tématem Starostů. Jednoho z nich, starostu Ondřejova Martina Macháčka, rozčilily titulky novin a serverů, jak o problému referovaly. „Titulek - Malé obce si polepší na úkor velkých měst, je stejné jako titulek: Účetní Sazky si polepší na úkor Hušáka,“ uvedl Macháček.

Reklama

Výběr článků

Načítám