Hlavní obsah

Hasiči nakoupí za miliardu moderní techniku

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Zhruba za miliardu korun z evropských strukturálních fondů, která byla původně určená na financování výstavby výcvikového areálu pro záchranáře v Hradci Králové, by hasiči mohli výrazně zmodernizovat svou techniku, včetně speciálních zařízení pro likvidaci živelných pohrom, zejména bleskových povodní.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrh na odložení vzniku nového polygonu tento týden prošel vládou. Tzv. monitorovací výbor, v němž sedí například zástupci ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva vnitra, obcí či Evropské komise, zároveň ve čtvrtek schválil, že Česko o peníze nepřijde.

Stamilióny z EU by se měly v rámci dvou větších projektů investovat např. do nových cisternových stříkaček, ale také do techniky umožňující lepší zvládání rozsáhlých lesních požárů, mobilních velitelských pracovišť, nové těžké vyprošťovací i demoliční techniky nebo do průzkumných zařízení pro nepřístupné terény.

„Cílem projektů je pořízení takových technologií, které umožní zvýšení kvality řešení mimořádných událostí,“ řekl Právu mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Hrozba bleskových povodní

Bleskové povodně v poslední době podle něho ukázaly, že zvládání podobných živelných pohrom je se současnou hasičskou technikou často neefektivní a do značné míry improvizované.

Původní plán na výstavbu obřího polygonu v Hradci Králové zastavil předchozí ministr vnitra Radek John (VV) s tím, že je příliš nákladný.

„Nikdo neřešil, kolik by stál roční provoz, neměli bychom na něj. Proto jsme se rozhodli záměr zastavit a čerpat peníze na dílčí projekty prevence a technologie,“ uvedl nedávno staronový předseda Věcí veřejných.

Plány na polygon v koši neskončily

Souhlas se změnou strategie John přivítal: „Vnímám to jako potvrzení mého slibu, že bude finančně pamatováno na bezpečnost obyvatel a kvalitní vybavení bezpečnostních jednotek pro mimořádné události.“

Kvůli zastavení projektu na výstavbu výcvikového polygonu čelil John ostré kritice např. sněmovního kontrolního výboru nebo svého předchůdce v čele resortu vnitra Ivana Langera (ODS), který projekt rozjížděl.

John upozornil, že plány na výstavbu polygonu v koši neskončily, projekt byl jen odložen. Stavět by se mělo začít po roce 2014, tedy až začne nové programové období pro čerpání peněz z evropských fondů.

Investice do techniky místo do výcvikového střediska v aktuálním období musí ještě podle mluvčího vnitra schválit Evropská komise. „To je proces, který může trvat i čtyři měsíce,“ konstatoval Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám