Hlavní obsah

K nákaze novou infekcí stačí pouhých sto zárodků, u salmonely miliónkrát víc

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dosud neznámá bakterie Escherichia coli (EHEC O104 H4), která způsobuje nebezpečné krvavé průjmy, se patrně vytvořila mutací, získala novou vlastnost a vyvíjí se dál. Uvedl to šéf České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bakterie, která vyvolává nebezpečné krvavé průjmy, je podle lékařů zřejmě nejjedovatějším typem E.coli, jaký se u lidí kdy objevil. Jak se může taková nová bakterie vlastně vůbec vyvinout?

Ta bakterie tady je drahnou řádku let, není ničím nová. Nicméně to, co se u bakterií stává poměrně často, jsou různé mutace. To znamená, že geneticky změní svoji vlastnost. Ta je v naprosté většině negativní a pak bakterie vyhynou. Pokud ale získají novou vlastnost, která je jim prospěšná k tomu, že mohou přežít například v prostředí, kde jsou antibiotika, ta bakterie se tímto mechanismem vyvíjí dál. Což je zřejmě i tento případ.

Bakterie mutuje v konkrétním zvířeti či v člověku?

Může samozřejmě zmutovat i v člověku. Nejčastěji mutuje tam, kde je jí dobře, kde se nejrychleji množí. Mutace je vlastně závislá na množení.

Chci touto otázkou dojít k tomu, zdali mohla zmutovat při množení kultur v uměle vytvořených podmínkách, třeba v laboratoři.

U některých typů mikroorganismů se s nimi samozřejmě pracuje, ale u této bakterie to nepředpokládám. Myslím, že toto je mutace přirozená. Nicméně nelze úplně stoprocentně vyloučit, že by si s bakterií někdo hrál. Naopak jako biologická zbraň se nehodí, protože není zas tak nebezpečná.

Odborníci tvrdí, že bakterie produkuje velmi jedovatý toxin společně s biologickým lepivým enzymem, který jí umožňuje dobře se uchytit v lidských střevech. Na jakém principu pak pracuje?

V optimálních podmínkách, kde je dobrý výživový stav, se začne bakterie množit a začne produkovat toxin. Ten cíleně napadá některé buňky, zejména střevní sliznice, buňky ledvinné a buňky centrální nervové tkáně. V těchto případech může buňku ohrozit a naprosto ji vyřadit. Proto ty krvácivé průjmy, proto selhání ledvin.

Do jakého množství se bakterie může namnožit?

Bakterie se samozřejmě množí v řádu hodin a zdvojnásobuje své počty do doby, než nastartuje imunitní systém a prostředí přestává být příznivé.

Jaká je minimální infekční dávka?

Minimální infekční dávka pro organismus je už někde pod sto zárodků, což je velice nízké číslo, protože například u salmonely, aby došlo k nákaze, jsou třeba desítky miliónů bakterií.

Jak se může člověk nakazit?

Stále si myslím, že prostřednictvím nějakých potravin. Němci tvrdí, že je to zelenina. Je trochu podivné, že to zatím neverifikovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám