Hlavní obsah

V úterý ve 14 hodin koalice skončí, hrozí Bárta

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Den před nedělním klíčovým jednáním špiček vládní koalice sázejí Věci veřejné vše na jedinou kartu. Buď premiér Petr Nečas (ODS) vyřeší personální změny v kabinetu k jejich spokojenosti, nebo trojkoaliční vláda skončí. Věci veřejné trvají na dalším vládním křesle, ODS a TOP 09 ale žádného svého ministra nepustí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vít Bárta

Článek

Podle vyjednavače Věcí veřejných Víta Bárty je definitivní termín úterý 7. června ve 14 hodin, tedy zahájení schůze Sněmovny, jejíž program je plný reformních zákonů.

„Premiér Nečas ví, co VV chtějí, už na to měl šest týdnů. Buď ODS změní svůj názor, nebo je v úterý ve 14 hodin konec. Věci veřejné neustoupí ani o milimetr,“ řekl v pátek Bárta Právu.

Na dotaz, na co by měla ODS změnit názor, doplnil: „Názor se dotýká jasných a silných kompetencí VV pro boj s korupcí, což ale šéf Legislativní rady vlády není. Trváme na čtyřech ministrech.“

VV se po dubnovém odchodu předsedy Radka Johna ocitly v patové situaci. Úřad vicepremiéra pro boj s korupcí je podle nich mrtvý a šéf Legislativní rady vlády by nepředstavoval plnohodnotný resort s aparátem.

ODS a TOP 09 zase debaty o výměně na ministerstvu vnitra nechtějí připustit a stejně nepravděpodobné je, že by se občanští demokraté či topka vzdali nějakého svého resortu ve prospěch VV.

Jarolím na vnitro, Pospíšil bez portfeje?

V zákulisí se hovoří o několika variantách, které by VV zaručily čtyři místa v Nečasově vládě.

Tou první je, že z kabinetu odejdou ministr zemědělství Ivan Fuksa a obrany Alexandr Vondra (oba ODS) a véčka se spokojí s vicepremiérem pro boj s korupcí či předsedou Legislativní rady. Ve VV se mluví, že na takový post by mohla jít buď první místopředsedkyně strany, šéfka poslaneckého klubu a právnička Karolína Peake, nebo nový místopředseda Tomáš Jarolím.

Druhou možností by mohl být odchod ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a jeho nahrazení například Peake. Pospíšilovi by zůstal jen post šéfa Legislativní rady vlády, který ale není podmíněn účastí v kabinetu. Mohl by ale být členem vlády bez portfeje a současně šéfem rady.

Třetí, méně pravděpodobnou možností je, že by na vnitro nešel John, ale Jarolím. Ten Právu potvrdil, že takové informace zevnitř VV zaznívají, do Nečasovy vlády však rozhodně nechce. „Jsou takové tlaky, ale do týmu s premiérem Nečasem bych do ničeho takového nešel. A neumím si představit argument našich lidí, který by mě k tomu přesvědčil,“ uvedl.

ODS rošády odmítá

ODS před nedělním jednáním vyslala jasný vzkaz. „Nedomnívám se, že by vůbec bylo možné, aby nějaký z resortů ODS přešel pod správu ministra nominovaného VV,“ řekl v pátek Právu místopředseda Pospíšil s odkazem na předchozí vyjádření premiéra Nečase.

Ke změnám ve vedení ministerstev má podle Pospíšila docházet pouze z racionálních důvodů, když například některý z ministrů nezvládá svou práci. „Řízení resortu není prodej housek. To je odborná sofistikovaná manažerská činnost,“ argumentoval.

Stejně tak nepředpokládá ani vytvoření nového ministerstva, které by véčka mohla obsadit. ODS již dříve uvedla, že by VV měly ještě zvážit, zda nepřijmout již schválený post místopředsedy vlády pro boj s korupcí, který opustil John.

Podle předsedy VV mají véčka dostatek kandidátů na ministerské posty, například poslance Petra Skokana či místopředsedu VV a litvínovského starostu Milana Šťovíčka. „Milan Šťovíček by mohl být klidně ministrem průmyslu a obchodu či ministrem životního potřebí, kdyby bylo třeba,“ řekl Právu John.

Jarolím: nemáme kam ustupovat

Šéf véček nechtěl výsledky nedělního jednání předjímat, podle něj jsou všechny návrhy otevřené k diskusi. „Musí se případně písemným dodatkem upravit koaliční smlouva,“ podotkl John.

Svá slova, že chce zpátky na vnitro, vysvětlil tím, že pokud premiér nedodržuje druhou část dohody (rekonstrukce vlády), neví, proč by měla platit první část dubnové dohody (Johnův odchod).

Nečas otázku vnitra tento týden označil za „uzavřený příběh“ a na dohodu podmiňující Johnův odchod personálními změnami v kabinetu si nepamatuje expředseda klubu ODS Petr Tluchoř. „Vnitro byl jeden uzavřený příběh včetně jména nástupce. Od premiéra zaznělo jako obecná úvaha, že někdy na červen uvažuje o nějakých změnách. Ale svázané to nijak nebylo,“ uvedl pro ČTK.

Jarolím upozornil, že nemá smysl se bavit o jménech, pokud nebude vůle se dohodnout. Podle něj v takovém případě nemá smysl ve vládě pokračovat.

„VV se rozcházejí se zájmy partnerů: pro nás je priorita boj s korupcí, pro ně reformy. Pokud se neshodneme na tom základním jako partneři, kteří mají určitá práva a priority, tak to smysl nemá. Nevidím vůli ODS a TOP 09 ustoupit a přistoupit na to, na co jsme si dali ruku. Už nemáme kam ustupovat,“ dodal.

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová řekla Právu, že její strana po odchodu Johna z vlády očekávala slíbenou rekonstrukci, ta ale nepřišla. „Pokud nyní premiér ustupuje, tak zásadně mění své slovo. Udělali jsme ústupek a očekávali jsme, že ústupky budou i na straně partnerů,“ prohlásila. Podle ní véčka trvají na čtyřech plnohodnotných ministerstvech, jak jim to určuje koaliční smlouva.

Ani podle místopředsedkyně Dagmar Navrátilové nejsou VV dostatečně zastoupeny. „Pokud neplatí dohoda z dubna, tak neplatí ani dohoda, že bychom neměli mít ministerstvo vnitra,“ sdělila Právu. Podle ní znovuobsazení vnitra VV je „poměrně nereálné“, ale nedůvěru má i vůči postu předsedy Legislativní rady vlády. „Obávám se, aby to nedopadlo stejně jako při vzniku postu vicepremiéra pro boj s korupcí,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám