Hlavní obsah

ČSSD chce řešit kauzu Diag Human ve Sněmovně

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté navrhnou příští týden v úterý na počátku schůze Sněmovny, aby se poslanci zabývali kauzou Diag Human. V pátek to na tiskové konferenci v Lidovém domě oznámil šéf oranžových Bohuslav Sobotka. ČSSD se kvůli výrokům ke kauze Diag Human znovu pustila do ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

ČSSD požaduje, aby premiér Petr Nečas (ODS) poslance informoval o postupu při obhajobě zájmů ČR v případu, kdy dochází v zahraničí k zabavování majetku českého státu. Nečas by měl podle Sobotky sdělit, jak je možné, že se ČR poprvé od roku 1989 dostala do „takto mezinárodně trapné situace“.

Stínový ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek pak rezort vedený Schwarzenbergem obvinil z nečinnosti. Zároveň Zaorálek oznámil, že podle jeho informací se kvůli kauze Diag Human chystá exekuce Českého centra v Paříži. Schwarzenberga vyzval, aby aktivně hájil české zájmy v zahraničí. „Máme naprosto nedůstojného ministra zahraničí,“ soudí Zaorálek s tím, že Schwarzenberg provozuje „švejkovské pojetí zahraniční politiky“.

Sociální demokraté také očekávají, že předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) splní své slovo a do červnového programu poslanců zařadí mimořádnou schůzi ke kauze Promopro, která se týká ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Tato schůze byla přerušena kvůli Vondrovým zdravotním potížím.

Reklama

Výběr článků

Načítám