Hlavní obsah

Nečas: Celý týden jsem jedl manifestačně okurky

– Praha
Novinky, jim

Když se minulý týden objevila v médiích informace o životu nebezpečném krvácivém průjmu, který se měl přenášet španělskými biookurky, rozhodl se předseda vlády Petr Nečas (ODS) nepodlehnout hysterii a tiše protestovat. Naplnil si tedy lednici salátovými okurkami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Premiér se na čtvrteční tiskové konferenci podivoval nad tím, jak mohlo dojít k takovému omylu, že němečtí odborníci napřed označili za přenašeče nákazy okurky dovezené ze Španělska, přičemž o několik dní později to dementovali s tím, že nevědí, odkud nákaza pochází.

„Zjišťuje se, z jakého důvodu to vypadlo,“ řekl k tomu Nečas a zavtipkoval: „Celý týden jsem manifestačně jedl okurky. Teď se uvidí, co všechno nyní budu muset jíst. Ale nechci to zlehčovat.“

Podle Klause je to uměle vytvořený cirkus

Také prezident Václav Klaus hodnotí nynější aféru s nakaženými okurkami velmi kriticky. Na zahraniční cestě v Římě Novinkám řekl: „Je to uměle vytvořený cirkus, který se opakuje se železnou pravidelností a vždy postihne někoho jiného. Teď to zrovna postihlo výrobce okurek."

„Je to neštěstí a to, že premiér Zapatero žádá Německo, aby poslalo nějaké odškodné, je docela smysluplný požadavek,“ dodal Klaus, ovšem s tím, že nepředpokládá, že by požadavky španělského premiéra Josého Luise Zapatera byly vyslyšeny. [celá zpráva]

V České republice dosud hygienici zkoumali deset podezření na krvácivý průjem, ale nákaza způsobená bakterií E.coli zatím byla potvrzena pouze v případě americké turistky, která do ČR přijela z Německa. Právě tam je ohnisko nákazy, krvácivý průjem postihl stovky osob, nejméně 17 lidí zahynulo. Jednu oběť si nemoc vyžádala ve Švédsku. V drtivém počtu případů podléhají nákaze ženy.

Němci původně uvedli, že nákaza se přenesla do Německa na španělských biookurkách, distribuovaných sítí Country Life. Posléze se ukázalo, že šlo o dezinformaci. Nyní se odborníci pouze dohadují, jestli se nákaza rozšířila přes zeleninu nebo kvůli špatně tepelně zpracovanému masu. V každém případě by měli lidé dodržovat hygienické normy, zeleninu omývat alespoň dvacet sekund pod tekoucí vodou, mýt si ruce po toaletě, před jídlem i během jeho přípravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám