Hlavní obsah

O přímé volbě starostů chce vláda jednat s ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jim

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ve čtvrtek na jednání vlády předložil své výhrady k návrhu na zavedení přímé volby starostů obcí. Podle něj by novela zasáhla do hlasovacího práva občanů, a tudíž si vyžaduje ústavní změnu. Kabinet se shodl, že v první řadě je třeba najít podporu u opozice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Premiér Petr Nečas (ODS) sdělil novinářům po jednání vlády, že nemá smysl začít pracovat na změně Ústavy, aniž by na návrhu panovala širší shoda.

Koalice ve Sněmovně disponuje 118 hlasy, ale k prosazení ústavní změny je nutná podpora třípětinové většiny poslanců, tedy alespoň 120. Koalice proto bude nejprve jednat se sociálními demokraty, zda mají o přímou volbu starostů zájem.

Pospíšil dále řekl, že kabinet zamítl návrh ČSSD na zavedení progresivního zdanění, které by mělo podle návrhu přinést do státní kasy 1,2 miliardy korun ročně. „Je to v rozporu s programovým prohlášením vlády, progresivní daň nepodporujeme,“ zdůvodnil Pospíšil. O návrhu bude hlasovat Sněmovna.

Odvoz popelnice o sto procent dražší

Vláda se mimo jiné zabývala také návrhem poslanců z klubu TOP 09 a Starostové, který má zdvojnásobit poplatky za odvoz odpadků. Podle autorů zákona nebyly poplatky od jejich vzniku nikdy valorizovány a obce tudíž vydávají na odvoz odpadků stále více nákladů.

Vláda s tím podle Pospíšila souhlasila, ale zaujala k tomu neutrální stanovisko, jelikož návrh zákona obsahoval řadu legislativně technických chyb. Pospíšil k tomu dodal, že je na poslancích ve výborech, aby se s nedostatky novely vypořádali.

Vláda dále zamítla další dva návrhy, a to na zavedení institutu účinné lítosti a změnu procesu uznávání nových států. Na prvním návrhu ministrům vadilo, že je v rozporu s doporučením Rady Evropy, přičemž vláda preferuje institut spolupracujícího obviněného. V druhém případě návrh požadoval, aby uznání nových států schvaloval parlament. Vláda ale trvá na zachování současného stavu, kdy stačí pouze její souhlas, jak je podle Pospíšila ve světě běžné.

Reklama

Výběr článků

Načítám