Hlavní obsah

Exekuce obrazů je proti mezinárodnímu právu, brání se diplomacie

– Praha • Aktualizováno

Rozhodnutí zahraničních soudů ohledně možných exekucí českého majetku na základě návrhů podaných firmou Diag Human odporují obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu, informovalo ve středu české ministerstvo zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

Vídeňský a následně pařížský soud podle právníka firmy Jana Kalvody uznaly nárok společnosti na odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou ze strany České republiky, v Rakousku byla poté zabavena tři umělecká díla patřící českému státu.

Zahraniční rozhodnutí se podle Kalvody opírala o rozhodčí nález ze srpna 2008, který společnosti Diag Human přiznal náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. ČR však s verdikty nesouhlasí, podle ní arbitráž mezi firmou a státem stále pokračuje. Nález nepovažuje za pravomocný.

„Ministerstvo zahraničních věcí se domnívá, že uvedené kauzy spojené s návrhem na exekuci majetku ČR v zahraničí odporují obecně uznávaným zásadám mezinárodního práva v oblasti jurisdikčních imunit státu a vídeňským úmluvám o diplomatických respektive konzulárních stycích," uvedl úřad.

Filla, Beneš, Gutfreund v depozitáři

Rakouský soud již před několika dny zabavil tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu do Vídně. Obrazy Emila Filly a Vincence Beneše a plastika Otto Gutfreunda skončily v depozitním skladu soudu, kde zůstanou, než soudce rozhodne o výsledku sporu. ČR se totiž proti rozhodnutí může odvolat a s největší pravděpodobností to udělá.

Podle serveru Ekonom.cz zažádal Kalvoda o exekuci českého majetku i ve Francii. Soudy by tak pravděpodobně mohly zabavit například české pohledávky, peníze na účtech, dluhopisy, umělecká díla či budovy v majetku ČR. Nejzajímavějším objektem, kterého se může exekuce týkat, je zřejmě České kulturní centrum v Paříži.

Kalvoda již dříve avizoval, že Diag Human bude nárokovat majetek i v dalších zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů.

Reklama

Výběr článků

Načítám