Hlavní obsah

Šťáva prodal Diag Human, miliardy budou na ČR vymáhat neznámí finančníci

Právo, Jakub Svoboda, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vymáhání odškodného po České republice za zmaření jeho obchodů s krevní plazmou z počátku 90. let, které Šťávovi přiznal arbitrážní rozsudek ze srpna 2008 a nárok na něj potvrdily nedávné verdikty, nyní převzaly zatím neznámé finanční společnosti.

Foto: Tomáš Novák, ČTK

Josef Šťáva

Článek

Jak zdroj Práva dále uvedl, zájem o Šťávovu pohledávku vzrostl ve světě poté, co několik uznávaných mezinárodních právních stanovisek (zejména soudů ve Vídni a v Paříži) potvrdilo, že podle českého i mezinárodního práva je konečný rozhodčí nález ze srpna 2008 (podle kterého měl stát Šťávovi vyplatit odškodné 8,3 miliardy korun – pozn. redakce) pravomocný a vymahatelný.

ČR kvůli kauze hrozí v cizině vlna exekucí

Soudy ve Vídni a v Paříži na základě tzv. newyorské úmluvy o vymahatelnosti arbitrážních rozsudků na územích jiných států přiznali Diagu nárok na odškodné podle původního arbitrážního rozsudku. Obvodní soud ve Vídni rovnou nechal na návrh firmy exekučně zabavit tři cenná umělecká díla patřící ČR, které na vídeňskou výstavu letos zapůjčily přední české galerie.

Právníci Diagu Human navíc pohrozili, že nezůstane jen u toho a majetek českého státu je kvůli kauze v ohrožení i v jiných částech světa. Ministerstvo zdravotnictví minulý týden v reakci na verdikt vídeňského soudu uvedlo, že arbitráž mezi společností Diag Human a státem za pravomocně ukončenou nepovažuje a český stát se proti výroku vídeňského soudu odvolá.

Kalousek: Proti novému správci se budeme bránit

Z pozice státu prodej pohledávky, pokud k ní došlo, nic nemění, řekl Právu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Jedná se o soukromoprávní spor, jakkoli v něm figuruje stát. My se proti novému správci pohledávky budeme stejně účinně bránit, jako jsme to dosud dělali proti Josefu Štávovi,“ řekl Kalousek.

Na dotaz Práva, zda v souvislosti s rozhodnutím francouzského a rakouského soudu, který již začal zabavovat český majetek v zahraničí, má naše země v zahraničí nejen nemovitosti, umělecká díla na různých výstavách atd., ale i nějaké bankovní účty, Kalousek řekl, že takovou informaci by nový majitel pohledávky jistě přivítal s nadšením.

„Samozřejmě i kdybych to věděl z hlavy, nic neřeknu. Podle mého názoru je ale i z pohledu rozhodnutí rakouských a francouzských soudů pozice naší republiky silná. Jsem přesvědčen, že justičním orgánům v zahraničí úspěšně vysvětlíme, že spor ještě neskončil a řízení tedy není ukončeno," řekl dále Kalousek.

Proti arbitrážnímu nálezu ze srpna 2008, který odsoudil stát k zaplacení téměř 9 miliard Kč, se tehdy obě strany odvolaly a začalo přezkumné řízení. Podle právního zástupce Diagu Human Jana Kalvody i podle výroku rakouského soudu se však za stát odvolali lidé (konkrétně bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a šéf Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk), kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Diag Human poté vzal své odvolání zpět a celý spor tak podle Kalvody skončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám