Hlavní obsah

Zeman předal ministrovi rozšířený návrh na odvolání Rampuly

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman předal v úterý večer ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) rozšířený návrh na odvolání šéfa pražských vrchních žalobců Vlastimila Rampuly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula

Článek

Dosavadní více než třicetibodový materiál Zeman doplnil o aktuální případ, který se týká Rampulova zásahu do trestní kauzy v souvislosti s vytunelováním Investiční a poštovní banky (IPB).

„Svůj původní návrh na odvolání vrchního státního zástupce považuji za dostatečný, komplexní a opřený o důkazy. Nicméně vzhledem k informacím z médií jsem považoval za nutné o toto jednání svůj návrh rozšířit. Považuji postup doktora Rampuly za velice nestandardní,“ řekl ve středu Právu Zeman.

„Ano, potvrzuji, že dnes mi nejvyšší státní zástupce telefonicky oznámil, že rozšířil a doručil na ministerstvo spravedlnosti návrh na mé odvolání s tím, že tento návrh mi bude ministerstvem spravedlnosti předložen k vyjádření,“ sdělil ve středu Právu v reakci na Zemanův návrh vrchní státní zástupce Rampula.

Rampula instruoval podřízenou před verdiktem 

Rampula 22. dubna 2008 kontaktoval telefonicky svou podřízenou státní zástupkyni Darju Dunajovou a dal jí pokyn, aby se týž den po rozsudku pražského městského soudu v kauze IPB okamžitě na místě neodvolávala a ponechala si tedy zákonnou lhůtu na rozmyšlenou.

Dunajová, která obžalovaným v závěrečné řeči navrhovala podmínky, jeho nařízení poslechla. Jakmile však soud ve stejný den vynesl zprošťující verdikt nad sedmi obžalovanými bývalými manažery zkrachovalé banky, sepsala o telefonátu s Rampulou úřední záznam. Poté, co si prostudovala písemné vyhotovení rozsudku, už se práva na odvolání vzdala úplně.

Nestandardní postup

Sám Zeman a také šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová označili postup Rampuly za nestandardní. Zákon o státním zastupitelství mu však takovou iniciativu nezakazuje.

„Ještě jsem se s tím nikdy nesetkala a vnímám to jako mimořádně nestandardní, navíc u takové kauzy. Je podle mě nesmysl, aby se zásadním způsobem změnil důkazní stav (jak vysvětloval v médiích Rampula, proč Dunajové volal, pozn. redakce) a oni na něj nereagovali v závěrečné řeči. Pokud ale navrhovali vinu a uložení trestu v tak závažné věci, tak dát potom takový pokyn, to nevím, co si o tom myslet. Právě to ve mně vyvolává pochybnosti,“ řekla Právu Bradáčová.

Zároveň však dodala, že podle zákona o státním zastupitelství má obecně vedoucí žalobce právo vydávat svým podřízeným v konkrétních kauzách pokyny v postupu k jejich vyřízení.

Ministr Pospíšil chce o žádosti Zemana rozhodnout do poloviny června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám