Hlavní obsah

Stamiliónovému podnikatelskému „inkubátoru“ v Pardubicích hrozí krach

Právo, Jakub Troníček, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Rozsáhlý a ambiciózní projekt pardubického Technoparku se z výkladní skříně moderních technologií a místa setkávání akademické půdy s byznysem v poslední době změnil spíš v místo obřích dluhů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek pardubického hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL) dává od dluhů kolem Technoparku ruce pryč.

Článek

Ty dosáhly až na více než 150 miliónů korun, a pokud nebudou v nejbližší době splaceny, hrozí Technoparku insolvence. V případě krachu celého projektu by přitom muselo Česko vracet třísetmiliónovou evropskou dotaci. Peníze z EU jsou totiž podmíněné udržitelností projektu po dobu pěti let a tato lhůta vyprší až příští rok.

Technopark vznikl koncem roku 2008 s téměř půlmiliardovými náklady jako společný projekt společnosti Free Zone Pardubice podnikatele Jiřího Kováře a pardubického města, kraje a univerzity, právě ti teď ale od masivních dluhů vůči stavební společnosti Geosan dávají ruce pryč.

„Nejsme dlužníkem,“ konstatoval v úterý za pardubický kraj náměstek tamního hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL) a ukázal přitom na management Technoparku. Kováře se Právu kontaktovat nepodařilo, již dříve se vyjádřil tak, že projekt je kvalitní, ale doplatil na ekonomickou krizi.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Společnost Geosan Group uspořádala v Pardubicích protestní akci. S pomocí šestimetrového nafukovacího záchodu chtěla upozornit na to, že se v Technoparku spláchne 300 miliónů dotací, a poukázat na nesplacené dluhy.

Geosan ve středu v Pardubicích pořádá kvůli krachujícímu Technocentru a obřím dluhům happening, před městskou radnicí tak vyrostla šest metrů vysoká maketa záchodové mísy. „Je to symbol pro spláchnutí několika set miliónů korun, které neúspěšným projektem protekly,“ uvedla mluvčí Geosanu Vlasta Končelová.

„Pomohli jsme projekt vybudovat poskytnutím finančních prostředků, které nám TechnoPark nikdy nevrátil. Dnes nám dluží 150 miliónů korun plus úroky. Dva roky vedeme jednání, ale bez výsledku. Není možné to protahovat donekonečna, proto uvažujeme o nuceném prodeji areálu,“ konstatovala Končelová.

Podle ní by společnost upřednostňovala konstruktivnější řešení, partnera prý ale pro to nenachází. „Dnešní happening bereme jako poslední příležitost vyburcovat někoho z odpovědných ke konkrétním činům vedoucím k záchraně TechnoParku,“ uvedl právní zástupce Geosanu Daniel Mališ.

Upozornil zároveň, že k původnímu dluhu naskakují každý den také úroky ve výši přes 100 tisíc korun.

Pomůže zvláštní fond?

Poslední, kdo se pokouší Technopark zachránit, je město Pardubice, přestože není přímým spolupodílníkem.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Šestimetrový nafukovací záchod

Město Pardubice přímo ze svého rozpočtu pomoci Technoparku nemůže, městská rada nicméně minulý týden schválila myšlenku vzniku tzv. Inovačního fondu, která počítá s tím, že by podílníci přispívali do fondu podle počtu obyvatel. Předběžný zájem projevilo 15 měst a obcí Pardubického kraje.

„Je to věc jednoznačně účelová. Pod myšlenkou podpory inovačních aktivit v regionu se skrývá i možnost nepřímé pomoci na záchranu Technoparku,“ řekl k tomu Právu náměstek pardubického primátora Jiří Rozinek (ČSSD) s tím, že Pardubice by se podílely do úrovně pěti korun na obyvatele. Roční příspěvek Pardubic by tak nebyl ani půlmiliónový.

Hrozí dražba

„Ten nápad je otevřený, ale je to jedna z posledních možností, jak Technopark zachránit, přestože tady nelze hledat přímé souvislosti a návaznosti. Mezi Inovační fond a Technopark nelze dělat rovnítko,“ upozornila ale primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice) s podotknutím, že v Královéhradeckém kraji podobný inovační fond plní svůj účel a pomáhá na startu novým společnostem.

Technopark jako podnikatelská líheň vyrostl ve Starých Čívicích na okraji Pardubic v zóně, kterou město kdysi zakládalo a kapitálově je tady stále zainteresováno.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Šestimetrový nafukovací záchod

Veškeré pohledávky Technoparku se v posledních týdnech podařilo soustředit do svých rukou právě společnosti Geosan, která byla jedním z původních investorů. Celý čívický areál výrobních hal, laboratoří a kanceláří se kvůli neproplaceným směnkám za 154 miliónů může v brzké době ocitnout v dražbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám