Hlavní obsah

Protikorupční tým dal k ledu kauzu úvěrů bytů OKD za půl miliardy

Právo, Radim Vaculík

Protikorupční policie (ÚOKFK) minulý týden odložila případ stamiliónových úvěrů, které v letech 2006 až 2009 získala od bank firma RPG Byty, jejíž mateřská společnost RPG Industries SE je spojována s miliardářem Zdeňkem Bakalou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Právu to řekla v úterý šéfka ostravských krajských žalobců Zlatuše Andělová a mluvčí ÚOKFK Roman Skřepek.

Detektivové z ostravské pobočky tohoto útvaru od loňského října zjišťovali, zda se vlastník více než 44 tisíc bývalých bytů důlního koncernu OKD nedopustil úvěrových podvodů, když dal dvěma bankovním institucím do zástavy část těchto nemovitostí a získal za to úvěry ve výši přes půl miliardy korun, které mají jít na opravy samotných bytů.

Firma RPG Byty je vázána privatizační smlouvou z roku 2004, v níž se majitel OKD zavázal českému státu, že v případě prodeje bytů budou mít předkupní právo jejich nájemníci.

Jenže tím, že několik desítek nemovitostí dala společnost RPG Byty do zástavy České Spořitelně a UniCredit Bank, mohla teoreticky privatizační smlouvu porušit. Pokud by totiž úvěry nesplácela, zastavené byty by připadly třetí osobě, tedy bankám, a tím by RPG Byty nesplnila podmínku dohody se státem.

Odklad musí potvrdit Olomouc

Trestní oznámení loni v říjnu podali zástupci Sdružení nájemníků BytyOKD.cz. Firma už od začátku tvrdila, že nic nezákonného neudělala.

Podle Andělové byl případ prověřovaný pro podezření ze spáchání úvěrového podvodu, kdy způsobená škoda mohla dosáhnout částky až 700 miliónů korun.

„Případ byl 25. května policejním orgánem odložen s tím, že se ve věci nejedná o trestný čin. Rozhodnutí zatím není pravomocné, věc byla ještě předložena Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci k výkonu dohledu,“ upřesnila šéfka ostravských žalobců.

Pokud státní zástupci budou s názorem souhlasit, případ definitivně skončí.

Naopak otevřeli privatizaci OKD

Přitom právě kvůli této kauze dostali na stůl detektivové z ostravské expozitury ÚOKFK i další věc spojenou s OKD, aby někdo nedělal stejné úkony dvakrát. Jak Právo informovalo již v úterý, jde o samotnou privatizaci důlního gigantu z roku 2004. [celá zpráva]

Stát dostal za prodej téměř polovičního podílu od společnosti Karbon Invest 4,1 miliardy korun. Posudek auditorů firmy Ernst z března 2006, který si vyžádal Krajský soud v Ostravě, když rozhodoval o zániku a rozdělení OKD, ocenil jmění celého koncernu k 31. 12. 2005 až na 52,338 miliardy. Podle trestního oznámení tak mohl získat v roce 2004 o dvacet miliard víc.

Policie v této věci pouhý den po odložení případu úvěrů na byty OKD zahájila rovněž úkony trestního řízení, a to hned pro tři různé trestné činy.

 V hledáčku Gross a Sobotka

„Úkony byly zahájeny zatím na neznámého pachatele. Má to ale dva okruhy. Ten první se týká znaleckého posudku, který určil cenu státního podílu v OKD. Tam je snadno stanovitelné, kdo posudek dělal. Druhý okruh je samotný prodej OKD a týká se to blíže neustanovených osob, jež měly s privatizací co dočinění, například z Úřadu vlády ČR. Tam je potřeba tyto osoby ustanovit,“ nastínila mluvčí pražských vrchních žalobců Irena Válová.

Tím nepřímo potvrdila informace Práva, že se detektivové v souvislosti s privatizací OKD zabývají rolí vlády ČSSD vedené premiérem Stanislavem Grossem, která v roce 2004 na návrh tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky prodej 46 procent akcií státu posvětila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám