Hlavní obsah

Ombudsman: Strážníci pokutují za jízdu na červenou nezákonně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blokové pokuty za jízdu na červenou vybírá městská policie nezákonně. Vyplývá to z nálezu ombudsmana Pavla Varvařovského. Pokud jeho stanovisko uznají úřady a soudy, budou muset úřady tisícům lidí vracet peníze za vybrané pokuty, umazávat trestné body a vracet řidičské průkazy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministerstvo dopravy nadále trvá na tom, že strážníci pokuty vybírat mohou.

Informoval o tom iDnes.cz a Česká televize. Server uvedl, že podle ombudsmana může policie ze zákona postihovat řidiče v blokovém řízení za nedovolenou rychlost, nedovolené stání a zákaz vjezdu.

Strážníci k tomu přibrali i červenou na semaforu, protože ji chápou jako další druh zákazu vjezdu. Podobný názor ale ombudsman odmítá. "Jakékoli rozšiřování tohoto výčtu (tří přestupků) je podle mého soudu v rozporu s ústavou," napsal Varvařovský.

Podle iDnes.cz ombudsman zkoumal podnět ženy, kterou zastavila v Hradci Králové městská policie s tím, že jela na červenou. Žena tvrdila, že jela ještě na oranžovou a v autě měla dvě svědkyně. Od strážníka však dostala pokutu 2500 korun a přišla o pět bodů. Přestupkem se vybodovala a přišla o řidičský průkaz. Její právník se obrátil na ombudsmana a díky jeho právnímu názoru stěžovatelka může na královéhradeckém magistrátu žádat vrácení řidičského průkazu.

Úřad ombudsmana nález nechce komentovat, dokud nebude znát stanovisko dotčených úřadů. Ministerstvo dopravy však i nadále trvá na tom, že strážníci pokuty vybírat smějí. "Domníváme se, že obecní policie má tu pravomoc a nedochází k porušování zákona," řekl ČT mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Dodal, že předchozímu ombudsmanovi ministerstvo odpovídalo ve stejné věci už v roce 2003.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám