Hlavní obsah

Čeští hygienici prověřují již tři případy krvácivého průjmu

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odborníci v Česku prověřují tři podezření na onemocnění krvácivým průjmem. Jedním z pacientů je americká turistka, která pobývala v Německu a nyní je v pražské nemocnici Na Bulovce. U ní byla přítomnost nemoci potvrzena. Druhým je Čech, který byl v Belgii a Německu, ale potíže už jej opustily. Další podezření budila pacientka v Hradci Králové, nemoc ale u ní nebyla potvrzena.

Foto: Právo

Hlavní hygienik ČR Michael Vít

Článek

Americká turistka přijela do Česka 27. května. Předtím pobývala v severním Německu. Jedla tam prý i zeleninové saláty. Do ČR dorazila už s příznaky infekce. Trpěla průjmem s příměsí krve. „Pacientka je hospitalizována na standardním oddělení infekční kliniky Na Bulovce. Klinický stav pacientky je bez reálného selhávání a probíhá její rehydratace,“ uvedlo ministerstvo.

Hlavní hygienik Michael Vít Novinkám sdělil, že muž, který trpěl krvácivým průjmem, je pod dohledem odborníků. Hygienici u něj zjišťují přítomnost enterohemorhagické bakterie Escherichia coli, jelikož jeho služební cesta vedla přes Německo, kde se nákaza šíří nejrapidněji.

Muže potíže přešly

„Tato zpráva se někde objevila, ale zatím k tomu mohu jen říci, že máme podezření, které momentálně vyšetřujeme. Na výsledky testů čekáme,“ řekl už dříve Vít.

„Tento pacient je v současné době již bez jakýchkoliv klinických potíží,“ upřesnilo později ministerstvo.

Podle Vítových odhadů by výsledky analýz měly být zveřejněny do večera. Jak se muž mohl dostat ke kontaminovaným potravinám, je zatím otázkou. Hygienici podle něj pracují s několika hypotézami.

Pacientka není ve vážném stavu

Třetí podezřelou v České republice v případu nakažených okurek je starší žena z Hradce Králové, která leží ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. „Pacientka je ve vyšetřovacím procesu. Průběh onemocnění u ní není nijak závažný, neočekáváme žádné komplikace. Ale zatím nebylo potvrzeno, že se jedná o tuto nákazu,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Roman Prymula.

Žena podle jeho informací okurky v minulých dnech požila. Hradečtí lékaři od hospitalizované ženy odebrali vzorek, který byl nyní odeslán do laboratoří v Praze, aby nákazu potvrdil, či vyvrátil. „Vzorky byly odeslány do Prahy, během jednoho dvou dnů budeme znát výsledky,“ dodal ředitel Prymula.

Escherichia coli se objevila podle původních informací na okurkách ze Španělska, v úterý ale německé úřady bakterii na tomto druhu zeleniny vyvrátily. U nositelů způsobuje krvácivé průjmy, v 15 případech němečtí pacienti zemřeli. Jednu oběť hlásí Švédsko, první případ infekce se vyskytl ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám