Hlavní obsah

Na internetu se objevily pondělní maturitní testy z češtiny

Aktualizováno

Na internet unikl maturitní test z češtiny, který studenti psali v pondělí. Ministerstvo školství přitom testy nechce zveřejnit kvůli autorským právům. Zadání snazšího testu z češtiny poskytl spolek Eduin, který jej zároveň vyvěsil na svém webu. Podle Eduinu se chce ministerstvo utajováním testů vyhnout kritice.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ilustrační foto

Článek

První testy se příliš nelíbily ani studentům, neprověřovaly prý znalosti z českého jazyka a literatury. Písemná část státních maturit potrvá do 7. června.

„Subtilní model s kaskádovitě spadající látkou pod výstřihem měkce kopíruje křivky postavy a podtrhuje její ženskost,“ stojí například v jedné z úloh. Studenti pak mají zaškrtnout, jestli text popisuje zimní kabát, nabíranou sukni, prošívanou bundu nebo společenské šaty. V další úloze je úryvek z knihy Karla Poláčka Bylo nás pět. Studenti měli určit, jestli je vypravěčem Poláček, autor-nezávislý pozorovatel, přímý účastník děje nebo vedlejší postava.

V rámci jiné otázky zase dostali studenti k dispozici výsledkovou tabulku první fotbalové ligy s uvedenými počty odehraných utkání, vítězství, remíz, proher, vstřelených a obdržených gólů a celkové součty bodů. K tabulce byly připojeny čtyři teze, z nichž měli maturanti vybrat jednu, která se shoduje s údaji uvedenými v tabulce.

Snaha utajit něco, co jsem dal k dispozici devadesáti tisícům lidí, je pokus zoufale odsouzený k nezdaru.
Eduin

Testy ministerstvo nechce ani po dopsání zveřejnit, jednak kvůli autorským právům centra pro přípravu maturit CERMAT, jednak proto, že by se některé otázky mohly vyskytnout v maturitních testech v příštích letech.

„CERMAT se pouze chce vyhnout polemice o didaktické kvalitě testových sad a kritice, která se na něj snesla po zveřejnění testů z maturitní generálky a ukázkových testů publikovaných během jara 2011,“ myslí si ale Tomáš Feřtek ze spolku Eduin. „Navíc snaha utajit něco, co jsem dal k dispozici devadesáti tisícům lidí, to je pokus tak zoufale odsouzený k nezdaru,“ dodal.

Anketa se studenty obchodní akademie po testovací maturitěVideo: Novinky

V úterý budou studenti psát lehčí verzi testu a písemky z angličtiny a náročnější test z českého jazyka, takto jsou maturity rozplánovány do 7. června. Výsledky se maturanti dozvědí až v polovině měsíce. Naprostá většina studentů si zvolila lehčí verzi zkoušek. Včetně těch, kteří nebyli připuštěni k maturitě, a těch, kteří propadli u ústního zkoušení, se zatím celková neúspěšnost pohybuje kolem 17 procent. Kvůli jednotnému zadání testů provázejí maturity přísná bezpečnostní opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám